COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Declarație: Prețul de cumpărare a gazelor din Rusia este de trei ori mai mare decît cele mondiale

Declarație: Prețul de cumpărare a gazelor din Rusia este de trei ori mai mare decît cele mondiale

Într-un comunicat de presă, Platforma DA scrie că întotdeauna a menținut printre prioritățile sale stabilirea unor tarife reale pentru toate tipurile de energie și diversificarea surselor energetice în contextul fortificării securității energetice a statului.

”Constatăm, însă, cu mare îngrijorare că prețurile de achiziție a gazelor naturale din Federația Rusă de către Republica Moldova sînt semnificativ mai mari decît cotațiile mondiale. Prețul spot conform HUBului CEGH din Austria, cel mai apropiat de Moldova, a scăzut la 53$ pentru 1000m3 de gaze naturale. A se compara cu 160 $ per 1000 m3, preț la care Moldova procură acum gazele naturale de la Gazprom. Este de trei ori mai mare!

Explicațiile concernului Moldova Gaz, controlat de Gazprom, din punctul nostru de vedere, nu sînt plauzibile. Ideea că formula actuală de calcul al prețului este mai convenabilă pentru Moldova decît stabilirea prețului în funcție de cotațiile spot, este de departe contestabilă. Conform raportului oficial al companiei mamă – Gazprom, la prețul contractelor de lungă durată față de prețul spot la o zi, Gazpromul a cîștigat 47$ la 1000 m3, față de prețul spot la o lună 35$. La o asemenea diferență Moldova și cetățenii săi au pierdut anul trecut (ținînd cont de volumul gazelor consumate pentru producerea energiei electrice de malul drept) aproape 120,0 mln.$”, se arată în comunicatu formațiunii politice.


În acest context Platforma DA cere Guvernului informația minuțioasă referitoare la următoarele și întreprinderea urgentă a măsurilor:

”• de asigurare a Moldovei cu gaze naturale din surse alternative celor din Federația Rusă în baza contractelor spot, cu indicarea detaliilor privind politica de prețuri;

• eliminarea obstacolelor juridice în utilizarea rețelelor de gazoducte ale Moldova Gaz, în situația în care vor fi livrate gaze naturale din alte țări, decît Federația Rusă;

• capacitatea gazoductului Iași-Chișinău ca sursă alternativă de gaze naturale și posibilitatea extinderii acestuia, precum și a termenului estimativ de dare în exploatare a gazoductului și atingerii capacității sale maxime.”

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load