COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 321 682(+2068)   TRATAȚI 300 697     DECESE 7347(+37 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2951
Puterea stiri: 6898
Coronavirus stiri: 7664

Declarație: "Participanții la piața produselor petroliere fac ce vor, iar Consiliul Concurenței tace"

21 iul. 13:30   Economie
1817 7

Potrivit economistului Sergiu Tofilat, pe piața petrolieră există o înțelegere de cartel de ani de zile, lucru acoperit de Consiliul Concurenței, iar totul se întîmplă cu acoperire politică din partea decidenților politici.

„Parlamentul numește membrii Consiliului Concurenței, iar după lege ei constată și sancționează înțelegerile de cartel. Faptul că petroliștii refuză să vândă la preț angro către agricultori, Calea Ferată și alte instituții, toată povestea a pornit de la faptul că ANRE a hotărât să-i pedepsească, le-a aprobat marja comercială 2,33 lei per litru, iar în 2016 era 3,25 de lei.

Din acest motiv s-a iscat scandalul. Acum trebuie de intervenit, de modificat de urgență legislația și de făcut ordine la Consiliul Concurenței”, a declarat Sergiu Tofilat, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Totodată, Tofilat susține că toată situația creată pe piața carburanților își trage rădăcinile din amendamentul fostului deputat Alexandru Oleinic.

„El a venit cu așa un proiect „ingenios” și trebuie să-i „mulțumim” lui. Dacă deschidem acel proiect de lege, vedem un lucru straniu și anume - petroliștii trebuie să stabilească prețul la fiecare cantitate importată. Anual importăm 600 de mii de tone de motorină, cam 2 mii de tone pe zi/100 de camioane. Iată la fiecare camion trebuie să stabilești preț plafon și cine o să verifice la ce preț a vândut operatorul, dacă a amestecat-o cu altceva. Este o prostie, așa ceva nu există și legea trebuie modificată de urgență”, a menționat expertul.


0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽