COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Declarație: "Moldova ar putea deveni un pod care leagă cele două mari piețe din Est și Vest"

6 feb. 10:31   Economie
1637 2

China este interesată de extinderea ulterioară a comerțului cu Moldova, care are un avantaj geografic unic și tinde să devină un "pod" care să lege cele două piețe principale din Est și Vest.

Declarația a fost făcută de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al RPC în R. Moldova, Zhang Yinhong, într-un interviu pentru Noi.md.

Vorbind despre perspectivele extinderii interacțiunii părților în cadrul Acordului de colaborare economică și tehnică semnat anterior cu China, precum și despre posibila participare a Moldovei la inițiativa ”O Centură, Un Drum” ("One Belt-One Way"), diplomatul chinez a subliniat că inițiativa „ O Centură, Un Drum” își propune să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă între țări, să conlucreze pentru a face față provocărilor de dezvoltare și să realizeze prosperitatea comună. De la lansarea sa, această inițiativă a fost înalt apreciată de comunitatea internațională și a obținut rezultate fructuoase, ceea ce demonstrează că această inițiativă are o vitalitate puternică și un viitor strălucit și a adus interese tangibile țărilor pe traseul „ O Centură, Un Drum”

”În calitate de partener și prieten, China salută participarea activă a Republicii Moldova la construirea comună a inițiativei „O Centură, Un Drum” și este dispusă să împărtășească cu partea moldovenească oportunități de creștere și rezultate de dezvoltare. Observăm faptul că Moldova are un avantaj geografic unic și că s-a angajat să joace rolul unui „ pod” care leagă cele două piețe majore din Est și Vest”, a subliniat Zhang Yinhong.

El a amintit că în ultimi ani, China și Moldova au intensificat coordonarea strategiei de dezvoltare și au promovat în mod activ negocierea acordului de liber schimb între cele două țări. China are o piața imensă, o populație de 1,4 miliarde, inclusiv 400 milioane grupuri cu venituri medii. La moment, economia chineză a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare.


”Sunt convins că, o dată cu deschiderea mai departe către exterior, China preconizează să importe și mai multe produse. Dacă Acordul de liber schimb poate fi semnat de China și Moldova la o dată timpurie, cu siguranță va aduce mai multe oportunități companiilor moldovenești care vor explora piața chineză”, a subliniat Ambasadorul RPC în R. Moldova.

El a amintit, de asemenea, că în ultimii ani, colaborările între China și Moldova s-au aprofundat în diferite domenii. China a ajutat Moldova la o serie de proiecte, ca de exemplu, construirea sistemului de monitorizare a traficului din orașul Chișinău, procurarea sistemului de inspecție vamală din Aeroportul Internațional Chișinău și Portul Feroviar Ocnița, desfășurarea activităților, în prima și a doua fază, ale Centrului de medicină tradițională chineză în Moldova.

Toate aceste proiecte au jucat un rol pozitiv la dezvoltarea economică și socială al Moldovei și au îmbunătățit mediul de trai al oamenilor. În prezent, se dezvoltă proiectul de construcție a unei centrale solare cu o capacitate de 2.8 MW în Criuleni și etapa a treia de construcție a Centrului de medicină tradițională chineză în Moldova.

În ceea ce privește cooperarea culturală și schimburi de cadre, cele două țări acordă studenților 20 de burse guvernamentale pe an, a fost semnat acordul de recunoașterea reciprocă a diplomelor de studii superioare, iar partea chineză planifică să mai acorde unilateral părții moldave alte 10 burse guvernamentale.

”Mi-am dat seama, că Moldova a acordat o mare importanță atragerii investițiilor străine și a depus eforturi la îmbunătățirea constantă a mediului de afaceri. Unii Prietenii noștri din Moldova au înființat camere de comerț, asociații de prietenie pentru a coordona proiectele din cadrul inițiativei „O Centură, Un Drum”. În prezent, tot mai multe companii chineze au început să acorde atenție pieței moldovenești și vin să facă studii pentru proiecte investiționale în Moldova. Sper că pe viitor ambele părți vor consolida coordonarea și vor promova colaborarea bilaterală la un nivel și mai înalt”, a declarat diplomatul chinez.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X