X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

Declarație: Fluxurile anuale nelegale de capital în şi din Moldova depăşeşte un miliard de dolari

8 feb. 2019,, 14:31   Economie
2121 0

Fluxurile anuale nelegale de capital în şi din Moldova depăşeşte un miliard de dolari, consideră expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat în studiul său că „în ultimii 20 de ani, în și din Moldova au circulat $15-20 mlrd. de capital ilicit, iar la calcularea sumei fluxurilor nelegale de bani nu s-a luat în calcul traficul de armament, droguri, ființe umane și miliardul furat din sistemul bancar”.

Expertul consideră că fluxurile ilegale de capital în Moldova se realizează prin patru scheme. Jumătate din sumă ($600-700 mil.) provine din importurile subevaluate. Toți acești bani „ajung în economia tenebră a țării şi sînt folosiţi pentru plata salariilor în plic, mită pentru funcționarii publici”.

„A doua schemă constă în scoaterea ilegală a banilor din țară prin supraevaluarea importurilor. Anual, prin această schemă sînt scoși din țară $350-400 mil. Acești bani pleacă și se opresc în zone off-shore. O parte din bani vin în țară sub formă de ”investiții străine” din paradisurile fiscale. În această schemă participă activ și companiile de stat și în acest caz vorbim nu doar de evaziune fiscală, dar și delapidarea banului public”, a spus Ioniţă.

Potrivit lui, „a treia schemă, prin care ies din țară $170-200 mil., este pusă în aplicare prin prețurile reduse la exporturi. De exemplu, o companie din Republica Moldova are un bun de $10 mil. și-l vinde unei companii off-shore cu $5 mil., care îl vinde altei companii cu $10 mil., iar diferența rămîne pe conturile companiei din paradisul fiscal”.

„A patra schemă se face prin exporturile la suprapreț, prin care anual în Republica Moldova intră $80-100 mil. De regulă, în această schemă sînt utilizate companiile agricole a căror valoare a producției este greu de estimat. Marfa la un preț supraexagerat este vîndută unei companii off-shore, care apoi la preț normal vinde marfa unei cumpărător real. Iar supra suma plătită nu este altceva decît mecanismul de a aduce „legal” prin tranzacții de vînzare-cumpărare banii din off-shore. Acești bani pot proveni atît de la ”otkaturi” pentru anumite servicii, cît și de la supraprețurile plătite de întreprinderile de stat pentru anumite mărfuri de import. Tot prin această schemă pot fi introduși aparent legal banii din exterior destinați finanțării diverselor partide politice”, susţine economistul.

În calculele sale el se bazează pe datele raportului organizaţiei americane „Global Financial Integrity”. Ioniţă a menţionat că „autoritățile trebuie să colaboreze cu partenerii de dezvoltare pentru a reduce fenomenul ce riscă să distrugă economia Republicii Moldova” şi propune elaborarea unui mecanism pentru aducerea banilor în cîmpul legal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав