X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Declarație: Baza marelui jaf a fost pusă de Leancă

2 aug. 2019,, 14:40   Economie
5556 3

Baza marelui jaf în cadrul privatizării ilegale a proprietății publice în Moldova a fost pusă de fostul premier Iurie Leancă, după care a urmat doar aspectul tehnic al realizării jafului.

Este declaraţia făcută de deputatul din partea Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Ţîrdea, care a analizat procesele de privatizare din țară, transmite Noi.md.

El a scris pe pagina sa de pe o reţea de socializare că baza tuturor privatizărilor care s-au desfășurat începînd cu 2008 l-a constitui Legea nr. 121/2007 din 05/04/2007 „Cu privire la administrarea şi deetatizarea proprietății publice”, precum și Hotărîrea Guvernului nr. 945 din 08/20 .2007 „Cu privire la măsurile de implementare a Legii nr. 121-XVI”.

„Legea includea o listă de obiecte care nu erau supuse privatizării. La rîndul său, Hotărîrea, a inclus o listă de obiecte pentru privatizare. Ulterior, această lege a fost modificată de 22 de ori (cu PCRM - o dată), Hotărîrea a fost revizuită de 23 de ori (cu PCRM - de 8 ori)! Lista întreprinderilor care nu pot fi privatizate a fost modificată de opt ori! Lista întreprinderilor (Anexa nr. 2) care pot fi privatizate, de 21 de ori! Cu toate acestea, nu veți găsi nicăieri lista inițială a ambelor anexe. Au eliminat totul, au curățat totul. Acum înțelegeți ce interese au stat în spatele privatizării întreprinderilor de stat profitabile?!”, a subliniat Bogdan Ţîrdea.

Potrivit acestuia, un interes deosebit îl prezintă Hotărîrea nr. 764 din 24 septembrie 2013, prin care premierul Iurie Leancă a modificat Anexa nr. 2 la Hotărîrea Guvernului nr. 945 din 20 august 2007.


„La simplu vorbind, a extins lista întreprinderilor care pot și trebuie privatizate! Și în timp ce sub guvernul Zinaida Greceanîi, lista întreprinderilor care nu sunt supuse privatizării includea aproximativ 175 de întreprinderi, atunci după decizia lui Iurie Leancă lista a fost redusă pînă la 161 de entităţi. Cu o uşoară mişcare a mîinii acestui „simplu prim-ministru” mai multe dintre întreprinderi importante pentru stat, cum ar fi CET-1, CET -2, CET -Nord (Bălți), Termocom, Apă-Canal, RED-Nord (Bălți), RED Nord-Vest (Donduşeni), Moldtranselectro, Apele Moldovei, Moldresurse, aeroportul Mărculești și altele au fost excluse din lista obiectelor care nu sînt supuse privatizării! Adică au fost incluse în listaa pentru vînzare. Mai mult, Agenția Proprietăţii Publice a devenit pe deplin subordonată Ministerului Economiei, adică PDM! Înainte de aceasta, instituţia era administrată de Ministerul Economiei, dar era autonomă. Vorbind la simplu, temelia marelui jaf a fost pusă de Iurie Leancă, după care a urmat aspectul tehnic al jafului în sine", a declarat deputatul PSRM-ist.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?