COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Declarația importantă a lui Dodon privind impozitele și tarifarele în cadrul întrevederii cu Misiunea FMI

Declarația importantă a lui Dodon privind impozitele și tarifarele în cadrul întrevederii cu Misiunea FMI

Președintele Moldovei, Igor Dodon a reiterat disponibilitatea de a continua colaborarea cu FMI după expirarea programului actual, în condițiile agreării unor condiții menite să asigure o dezvoltare economică robustă, sporirea nivelului de protecție socială a populației și consolidarea reală a sistemului finanțelor publice.

În acelașii timp, el a reiterat poziția fermă de a nu admite majorări de impozite și tarife, or aceste acțiuni descurajează creșterea economică, contribuie la exodul populației din țară și nu aduc efectele pozitive scontate.

Șeful statului a făcut astfel de declarații în cadrul întrevederii cu Misiunea FMI, aflată în Republica Moldova pentru a evalua procesul de planificare bugetară pentru anul 2020 și a discuta perspectivele colaborării după finalizarea programului actual, după martie 2020.


Președintele a fost informat despre modul în care au derulat discuțiile misiunii cu instituțiile guvernamentale și a exprimat poziția Președinției vizavi de principalele aspecte ale colaborării țării cu această organizație financiară internațională.

”Am reiterat disponibilitatea noastră de a continua colaborarea cu FMI după expirarea programului actual, în condițiile agreării unor condiții menite să asigure o dezvoltare economică robustă, sporirea nivelului de protecție socială a populației și consolidarea reală a sistemului finanțelor publice”, a scris șeful statului pe pagina sa de socializare.

”Republica Moldova are nevoie de suport financiar din partea partenerilor tradiționali, va explora posibilitățile de extindere a geografiei potențialilor donatori instituționali sau bilaterali, dar accentul principal va fi pus pe politicile interne de dezvoltare economică, de extindere a bazei fiscale și sporire a atractivității investiționale, reieșind din interesul național al țării”, a subliniat președintele Moldovei.

În acest context, el a informat membrii echipei FMI despre intenția noastră de a lansa în următoarea perioada un pachet de măsuri cu caracter economic, menite să contribuie la creșterea economică a țării. Totodată, Igor Dodon a reiterat rezervele noastre față de unele măsuri cu caracter fiscal promovate în cadrul programului existent.

”În special, este vorba de modificările legislației fiscale în privința sectorului HORECA, care în opinia noastră pot afecta perspectivele de dezvoltare a unei ramuri strategice pentru Republica Moldova – turismul. Sîntem de opinia că măsurile adoptate în acest sens trebuie revăzute fără a afecta relațiile cu FMI, guvernul și echipa urmînd să discute acest subiect în continuare. Totodată, în scurt timp va fi lansat un set de inițiative menite să contribuie la dezvoltarea acestui sector important”, a menționat Igor Dodon.

El a informat echipa FMI și despre proiectele sociale înaintate recent de instituția prezidențială. În special, despre indexarea de două ori pe an a pensiilor, despre asigurarea unei perioade garantate de primire a pensiei și despre extinderea numărului beneficiarilor de ajutor în perioada rece a anului. Aceste proiecte sînt promovate actualmente în Parlament fiind unanim susținute de deputați în marea majoritate a comisiilor parlamentare, iar intenția de a asigura un nivel mai sporit de protecție socială celor mai vulnerabile categorii de populație a fost susținută de reprezentanții FMI.

”În final am reiterat poziția noastră fermă de a nu admite majorări de impozite și tarife, or aceste acțiuni descurajează creșterea economică, contribuie la exodul populației din țară și nu aduc efectele pozitive scontate”, a subliniat șeful statului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load