Decizia luată de BNM privind politica monetară

5 iun. 2018,, 18:40   Economie
2594 0

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a menținut rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5% anual.

Potrivit unui comunicat al BNM, în afară de aceasta, Banca a decis să mențină ratele de dobîndă la creditele overnight la nivelul actual de 9,5% anual, iar la depozitele overnight – la nivelul actual de 3,5% anual, relatează Noi.md.

De asemenea, BNM a menținut norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă – la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza celor mai recente analize macroeconomice și a ajustării prognozei inflației pe termen mediu.


În comunicat se subliniază că menținerea ratei de bază la nivelul actual este determinată de presiunile dezinflaționiste care vor persista în perioada imediată, însă urmată de o inversare a tendințelor începînd cu trimestrul IV al anului curent. Creșterea economică, deși se va poziționa în proximitatea potențialului, va genera în continuare presiuni dezinflaționiste.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc la 26 iulie 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?