X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

De unde va lua gaz malul drept și ce facem în ianuarie. Spînu oferă detalii

4 dec. 2022,, 16:31   Economie
6442 0

După ce ieri, ministrul infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat despre faprul că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie, analiștii economici au adresat o întrebare logică: De unde va lua gaz malul drept?

Vicepremierul a dat asigurări că resurse energetice vom avea și cei de pe malul drept.

De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sînt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?


Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stîng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sînt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor.

În final, în această perioadă dificilă luăm decizii complicate. Mi-aș fi dorit să nu avem război la hotar, iar prețurile la gaz și electricitate să fie mici, așa cum au fost în anii precedenți. Din păcate nu este așa. Avem război și consecințele lui ne afectează zilnic. Noi vom rezista, vom face tot ce trebuie ca oamenii să treacă mai ușor de această perioadă. Moldova va fi mai puternică și noi, toți împreună, solidari, vom reuși!”, a menționat Spînu.

Amintim că ieri, ministrul infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat despre faprul că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Vicepremierul a mai precizat că s-a convenit să se analizeze opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate. Potrivit spuselor acestuia, Republica Moldova ar urma să achiziționeze aproximativ 204 mii MW la prețul de 73 de dolari.

La scurt timp după acest anunț, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a postat pe canalul său de Telegram un mesaj prin care anunța că începînd de mîine Moldovagaz va achiziționa gaze naturale din două surse, Gazprom și Energocom, confirmînd și că volumul de gaze livrat de Gazprom va fi direcționat integral către stînga Nistrului, companiei Tiraspoltransgaz.

9
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?