Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1670

De marți, Ucraina nu va mai livra energie electrică Republicii Moldova

10 oct. 2022,, 19:42   Economie
2705 0

Începînd cu 11 octombrie, Ucraina sistează exportul de energie electrică, din cauza atacurilor cu rachete asupra mai multor centrale termoelectrice din dimineața zilei de luni. Despre acest lucru a anunțat Ministerul Energiei de la Kiev.

„Chiar și după ce centrala nucleară Zaporojie a fost oprită, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii săi europeni pentru exportul de energie electrică. Dar atacurile cu rachete de astăzi, care au lovit centralele termice și substațiile electrice, obligă Ucraina să suspende exporturile de energie electrică, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, se arată în mesajul Ministerului Energiei.

Potrivit ministrului ucrainean al Energiei, Gherman Galușenko, exportul de energie electrică din Ucraina a ajutat Europa să reducă dependența de resurse energetice rusești, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„Din acest motiv, Rusia distruge sistemul nostru energetic, eliminînd însăși posibilitatea de a exporta energie electrică din Ucraina”, a declarat Galușenko.

Electricitatea ucraineană, exportată ​​după sincronizare către Uniunea Europeană, precum și către Republica Moldova și Polonia – prin intermediul unor linii separate, a ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și a susținut stabilitatea sistemului energetic european.


Ministerul Infrastructurii de la Chișinău a anunțat că va veni marți cu o reacție. În prezent, Republica Moldova cumpără din Ucraina 30% din necesarul de energie electrică.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий