De la cine și la ce preț va cumpăra energie electrică Gas Natural Fenosa?

De la cine și la ce preț va cumpăra energie electrică Gas Natural Fenosa?

Compania Energocom, care va furniza energie electrică la un preț mediu de 54,2 USD/MWh, a cîștigat oferta pentru furnizarea energiei electrice către Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie pentru perioada 1 aprilie 2019 - 31 martie 2020, care este cu 2% mai mare decît prețul curent.


Despre aceasta a anunțat Grupul Gas Natural Fenosa din Moldova, menționînd că, în etapa finală a licitației, doi potențiali furnizori - CERS Moldovenească (Nistru, regiunea transnistreană) și ПАО „ДТЭК Павлоградуголь” (Ucraina) s-au retras din concurs prezentînd ofertele lor către S.A. „Energocom”, ultimul participînd nemijlocit la ședința de adjudecare a ofertei, transmite Noi.md.


În urma negocierilor purtate, oferta inițială, prezentată de către S.A.„Energocom”, a fost îmbunătățită.


Prețul mediu ponderat de procurare a energiei electrice achiziționate începând cu 1 aprilie 2019 este de 54,2 USD/MWh, ceea ce reprezintă o creștere cu 2% față de prețul actual de procurare a energiei electrice. 


Cu toate acestea, volumul de energie necesară întreprinderii de furnizare va fi asigurat de către S.A. Energocom în proporție de 85% de la CERS Moldovenească („Молдавская ГРЭС”) la prețul de 52,4 USD/MWh și 15% de la ПАО „ДТЭК Павлоградуголь” la prețul de 64,4 USD/MWh. 
Grupul Gas Natural Fenosa din Moldova a apreciat în mod deosebit eforturile depuse de ofertanți, inclusiv participarea Grupului de Observatori pentru a determina cea mai avantajoasă ofertă de tender în vederea semnării de noi contracte de furnizare a energiei electrice pentru asigurarea consumatorilor companiilor Grupului Gas Natural Fenosa din Moldova.


Trebuie de remarcat faptul că compania Energocom a cîștigat licitația pentru furnizarea energiei electrice anul trecut. Conform contractului, acesta furnizează energie electrică companiilor din Grupul Gas Natural Fenosa din Moldova de la 1 aprilie 2018 pînă la 31 martie 2019, la un preț mediu de 52,8 USD/MWh (MWh). În același timp, 70% din volumul necesar de energie electrică sînt furnizate de CERS Moldovenească la un preț de 50,4 USD/MWh și 30% de la ДТЭК Павлоградуголь - la un preț de 58,4 USD/MWh.


Moldova (în afară de regiunea transnistreană) în mod tradițional nu produce mai mult de un sfert din energia electrică consumată. Volumele insuficiente sînt cumpărate de la companii din Ucraina, precum și de la CERS Moldovenească, situată în Transnistria și care este deținută de compania rusă Inter RAO.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load