AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 912
Criza energetică stiri: 740
Preşedintele stiri: 3208

De ce populația din Tadjikistan preferă merele mai scumpe din Moldova?

21 ian. 16:45   Economie
2225 0

Merele din Moldova și Ucraina sînt vândute cu succes în Tadjikistan, în ciuda excesului de produse locale.

În special, potrivit EastFruit, pe piața din Tadjikistan au apărut loturi angro de mere din Ucraina și Moldova, care sunt vândute cu succes, în ciuda prețului relativ ridicat și a ofertei excesive de produse de la producătorii locali.

Potrivit consultantului Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) Bakhtiyor Abduvokhidov, merele locale și importate sunt vîndute în segmente complet diferite.

"Cumpărătorii de supermarketuri preferă merele importate deoarece au parametri de calitate mai mari: calibru mare, mărul este calibrat după mărime și culoare, arată frumos și se păstrează bine, ceea ce reduce riscurile supermarketului", explică expertul.

Potrivit lui, merele din Moldova se vînd angro pentru 22 somoni per kg (aproximativ 1,95 dolari SUA per kg!), iar merele din Ucraina-19 somoni (1,69 dolari). Pe piață sînt prezente merele de soiul Golden Delicious din Moldova și merele de soiuri roșii din Ucraina. În același timp, un merele locale din Tadjikistan de o calitate mai mult sau mai puțin bună poate fi cumpărat de 2,5 ori mai ieftin – 8 somoni (0,71 USD), iar merele de calitate scăzută - 3-4 somoni pentru un kg angro (0,26 USD - 0,36 USD).

Monitorizarea prețurilor cu ridicata ale merelor efectuată de EastFruit arată că prețurile angro ale mărului în Tadjikistan sunt, în medie, de două ori mai mari decît în Moldova și de trei ori și mai mult decît în Ucraina. În același timp, din punct de vedere al calității, merele din Moldova și Ucraina cîștigă concurența față de merele din Tadjikistan!

"Pe fondul prețurilor ridicate la mere, auzim mereu că cultivatorii din Tadjikistan sînt dezamăgiți de afacerea cu mere, considerînd-o neprofitabilă! În opinia mea, principalul motiv este că există o lipsă uriașă de cunoștințe și experiență de grădinărit intensiv în țară, ceea ce duce la o mulțime de greșeli și randamente extrem de scăzute și produse de calitate scăzută în comparație cu aceeași Moldova și Ucraina. Căci în horticultura modernă, succesul unei afaceri este determinat de calitatea produselor și de eficiența cultivării sale", explică Andriy Yarmak, economist la Departamentul de investiții FAO.


0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав