X 
Coronavirus stiri: 8129
Obiectiv european stiri: 323
Criza energetică stiri: 913

De ce în Moldova scade prețul nucilor?

18 ian. 12:00   Economie
2799

Prețul nucilor din Moldova scade din cauza cererii scăzute pentru acestea în UE și Turcia.

Despre acest lucru au declarat experții EastFruit, menționînd că în Moldova, după o perioadă de aproape o lună de stabilizare, a fost reluat procesul de reducere a prețurilor en-gros pentru miezul de nucă.

Nivelul acestora a scăzut săptămîna trecută în o medie cu 10 lei/kg (0,55 dolari/kg), pînă la 110 lei/kg (6,11 dolari/kg). Prețul mediu este în continuare mai mare decît cel din octombrie — la începutul sezonului (100 lei/kg, 5,65 dolari/kg), sau în ianuarie anul trecut (90 lei/kg, 5,11 dolari/kg). Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că, în primul rînd, deprecierea actuală a miezului de nuci are loc pe fondul unei deprecieri dinamice a leului moldovenesc față de dolar și euro, care este puțin probabil să se oprească sau cel puțin să încetinească în viitorul apropiat. În al doilea rînd, unii operatori de pe piața locală nu exclud faptul că în luna ianuarie în țară va continua și scăderea prețurilor în "lei" pentru nuci.

Potrivit comercianților moldoveni, prețurile la miezul de nucă au scăzut din cauza cererii practic zero din partea cumpărătorilor turci (în contextul devalorizării lirei), precum și a cumpărătorilor unor țări din sudul Europei non-UE. Apropo, pe piața moldovenească scad și prețurile la migdale, exportate în principal pe piața turcă,. În anii precedenți, vînzările de miez de nucă de calitate mai scăzută în Turcia și Balcani pentru exportatorii săi din Moldova au fost importante la sfîrșitul sezonului de comercializare.

În plus, în ianuarie 2022, cererea "de după sărbători" pentru nucile moldovenești în Uniunea Europeană deocamdată nu a reînviat. Șanse pentru acest lucru există, comercianții moldoveni susțin că partenerii lor europeni nu sunt foarte mulțumiți de raportul preț/calitate al nucilor americane care intră în prezent pe piața UE.


În prezent pentru unii cultivatori de nuci, care au rezerve mici de produse de înaltă calitate, direcția principală de vînzare a miezului de nucă a devenit piața internă a Moldovei. Prețul cu amănuntul (și angro) al acestui produs, cu condiția livrării direcționate către client, este aproape de două ori mai mare decît prețul oferit fermierilor de către exportatori.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав