X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1734

De ce banii de la FMI au ajuns în conturile BNM dar nu al Ministerului Finanțelor. Precizările autorităților

3 sep. 2021,, 17:34   Economie
2543 2

După ce săptămîna trecută, pe conturile Băncii Naționale a Moldovei au intrat cele 236 de milioane de dolari, negociate de către prim-ministra Natalia Gavrilița și Rodgers Chawani, reprezentantul rezident al FMI în Republica Moldova, a apărut întrebarea logică, de ce acești bani au ajuns în conturile BNM dar nu al Ministerului Finanțelor (dat fiind faptul că banii sînt destinați pentru cheltuieli ale statului iar potrivit legislației Republicii Moldova, Banca Națională nu are dreptul să finanțeze Guvernul pe termen lung).

Redacția Noi.md a făcut o solicitarea la Ministerul Finanțelor în acest sens, iar autoritățile au precizat că BNM, în calitatea sa de agenţie fiscală a Republicii Moldova în cadrul FMI, este împuternicită să efectueze, în numele Republicii Moldova, toate operaţiunile şi tranzacţiile autorizate conform Statutului FMI. Astfel, BNM este împuternicită să primească orice sumă care poate fi plătită sau transferată Republicii Moldova în operaţiunile şi tranzacţiile autorizate conform diferitelor prevederi ale Statutelor Fondului și Băncii. (Hotărîrea Parlamentului 1107/1992).

Totodată, potrivit Ministerului Finanțelor momentan, banii transferați de FMI sînt înregistrați pe contul BNM destinat pentru alocările de la instituțiile financiare. Aceștia vor fi transferați pe conturile Ministerului Finanțelor, deschise la BNM, după ratificarea Legii privind utilizarea alocării de Drepturi Speciale de Tragere (DST) alocate de FMI.

De menționat că alocarea Drepturi Speciale de Tragere(DST) de care va beneficia R. Moldova oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Statele nu trebuie să îndeplinească nici o condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST, respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.

Acum o săptămînă, Natalia Gavrilița a menționat că Republica Moldova va utiliza resursele alocate de FMI pentru a suplini veniturile la buget și pentru a oferi suport substanțial sectoarelor economice, cu un accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий