COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 323 469(+1787)   TRATAȚI 302 147     DECESE 7386(+40 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2953
Puterea stiri: 6778
Coronavirus stiri: 7597

De ce agricultorii din R. Moldova încă nu au primit motorina din România

26 mai. 13:15   Economie
1704 2

Fermierii din Republica Moldova, care au avut de suferit din cauza secetei de anul trecut, încă nu au primit niciun litru din prima tranșă de motorină, donată de autoritățile de la București.

Potrivit Agenției Rezerve Materiale, combustibilul, depozitat la Ocnița, va începe să fie livrat agricultorilor, doar după obținerea rezultatelor expertizei de calitate, efectuată de Camera de Comerț și Industrie, la 14 parametri tehnici, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cînd va începe procesul de distribuire

"Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a prezentat rapoarte de analize, care confirmă faptul că motorina este de tipul EURO Diesel 5, standarde europene, dar furnizarea informațiilor asupra calității cît și asupra graficului livrării motorinei poate fi realizată de partea Republicii Moldova doar după expertizele efectuate de către Camera de Comerț și Industrie, determinarea graficului de livrare, cît și aprobarea deciziei Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare", precizează autoritatea.

Comisia respectivă urma deja să fie convocată. Cel puţin aşa au promis anterior reprezentanţii din Guvern.


Menţionăm că deputatul Alexandr Slusari a cerut de la Ministerul Agriculturii și ARM explicații publice privind motivele din care motorina recepționată din Romînia nu este distribuită agricultorilor.

Totodată, el a solicitat explicaţii privind selectarea companiei şi procedurile de distribuire a motorinei şi motivele din care aceasta va fi repartizată pentru raioanele de nord, deși cele mai afectate zone sînt în sudul și centrul țării.

Cum va fi distribuită motorina

Agenția Rezerve Materiale susţine că împreună cu SA Tirex-Petrol a identificat următoarele mecanisme de distribuire a motorinei:

- Cantitatea mai mare de 2.500 kg va fi livrată de către Tirex-Petrol la punctul pasibil de recepționare, unde capacitățile de recepționare a agricultorilor permit;

- Cantitatea mai mică de 2.500 kg va fi ridicată de către agricultori la una din cele 27 benzinării, unde Tirex-Petrol va amenaja puncte mobile de distribuire a motorinei românești, după tabelul de mai jos.

Totodată, ea atenționează, că motorina românească nu va fi amestecată cu motorina Tirex-Petrol, iar compania nu va distribui motorină din propriile stocuri în schimbul motorinei din rezerva de stat a României.

Pe de altă parte Agenţia susţine că informațiile prezentate de către agricultori la depunerea dosarelor la Agenția pentri Intervenții și Plăți în Agricultură, nu conțin informații suficiente pentru organizarea bunei distribuiri a motorinei.

În consecinţă ARM îndeamnă agricultorii să dea dovadă de responsabilitate și receptivitate la furnizarea datelor veridice atât reprezentanților Agenției Rezerve Materiale cât și Tirex-Petrol, și anume să declare doar a unui singur punct pasibil de recepționare a motorinei pentru o cantitate mai mare de 2.500 kg și punctul mobil de distribuire a motorinei, de unde agricultorul va ridica cantitatea mai mică de 2.500 kg.

Pe 17 și 24 mai curent, primele 2 garnituri de tren cu motorină din cele 5 au ajuns, la Baza de produse petroliere din oraşul Ocnița, deţinută de Tirex-Petrol.

Locația de depozitare centralizată a celor 6.000 tone de motorină a fost selectată, urmare a identificării unicului agent economic în Republica Moldova, care avea capacitatea de recepționare a cantității menționate de motorină, pe cale feroviară, la ziua aplicării procedurii de achiziții a serviciilor, susţine Agenţia Rezerve Materiale.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽