X 
Cazul Șor stiri: 594

Dăunătorii produc anual pagube considerabile culturilor agricole - ce întreprinde ANSA

29 mai. 19:30   Economie
2398 0

Dăunătorii și bolile produc anual pagube considerabile culturilor agricole. Reducerea pierderilor de recoltă este strîns legată de eficiența măsurilor de protecție a plantelor, efectuată împotriva bolilor şi dăunătorilor care în final, are un impact asupra economiei naționale.

Aplicarea rațională a măsurilor de protecție a plantelor depinde de determinarea exactă a speciilor nocive, cunoașterea particularităților de dezvoltare, caracterelor biologice, morfologice şi a gradului lor de dăunare.

Totodată, strategia protecției plantelor nu se accentuează pe distrugerea dăunătorilor, ci pe ținerea sub control a populațiilor lor.

Utilizarea pesticidelor este posibilă doar în cazurile în care numărul de dăunători, boli şi buruieni depășesc pragul economic de dăunare (PED) şi duc la pierderi de recoltă de peste 5%.

Inspectorii fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au ca scop exercitarea controlului şi supravegherea dezvoltării organismelor dăunătoare cu efectuarea observărilor sistematice asupra fazelor fenologice ale culturilor agricole în raport cu stadiile de dezvoltare a dăunătorilor şi a bolilor.


Totodată, aceștia monitorizează sistematic dezvoltarea plantelor şi a organismelor nocive, care se manifestă la culturile agricole, culturile pomicole şi flora spontană, precum şi protectia acestora.

Anual, ANSA, prin ordinul directorul general, aprobă și execută Programul de monitorizare a organismelor dăunătoare și de carantină a plantelor.

Astfel, pentru anul 2023, Programul vizează 27 de organisme ceea ce constituie peste 850 mii lei alocate pentru investigările de laborator și confirmarea organismului dăunător.

Pe parcursul unui an agricol, inspectorii fitosanitari duc evidența asupra dezvoltării și răspîndirii a peste 600 de obiecte nocive.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?