X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Datorită Ghișeului Unic mediul de afaceri economisește anual milioane de lei

26 iun. 2020,, 09:00   Economie
3683 0

Secretarul de stat Lilia Palii, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă progresele obținute de Ministerul Economiei și Infrastructurii în procesul reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător pe segmentul actelor permisive.

Potrivit secretarului de stat, în condițiile crizei pandemice de COVID-19, digitalizarea proceselor de eliberare a actelor permisive prin intermediul Ghișeului unic a devenit o prioritate. Din momentul demarării reformei cadrului de reglementarea a activității de întreprinzător, în Republica Moldova erau înregistrate 818 acte permisive, iar la moment numărul acestora a fost redus pînă la 151.

În anul 2018, cu suportul Băncii Mondiale, MEI a inițiat dezvoltarea Sistemului informațional automatizat pentru gestionarea și eliberarea actelor permisive (SIA GEAP) – Ghișeul unic pentru eliberarea actelor permisive. Acesta este integrat cu platforma guvernamentală de interoperabilitate MConnect astfel, fiind posibilă utilizarea serviciilor electronice guvernamentale – Mpass, MSign, MPay etc.

„Agenții economici pot depune online, prin intermediul platformei servicii.gov.md, cererea de obținere a actului permisiv, pot achita online prin intermediul cardului corporativ costul serviciului și urmări etapa la care se află procesarea documentului. Astfel, Ghișeul unic asigură transparența proceselor de eliberare a actelor permisive, reduce contactul agenților economici cu angajații entităților emitente, reduce numărul de proceduri și timpul pentru colectarea diverselor documente ce urmează a fi prezentate pentru obținerea unui act permisiv și respectiv, reduce costurile de operare atît pentru mediul privat, cît și pentru bugetul de stat”, a menționat Lilia Palii.

Din 151 de acte permisive existente, 131 sînt deja configurate și operaționale în Ghișeul Unic. Astfel, din cele 131 acte permisive integrate si disponibile online, prin sistem sînt solicitate și emise 69 documente, iar pentru restul, procesul continuă pe suport de hîrtie. Din numărul de 30 de autorități emitente, 26 sînt integrate pe platforma electronică.


Conform datelor, de la lansarea sistemului pînă în luna iunie 2020, prin intermediul Ghișeului Unic au fost depuse 48 de mii de solicitări și eliberate cca. 35 de mii de acte permisive. În domeniul notificării în comerț, prin SIA GEAP au fost depuse pînă la moment cca. 10 mii notificări . Din totalul cererilor, 38% au fost depuse online, fapt care demonstrează o absorbție notabilă a soluțiilor digitale de către sectorul privat. În lunile martie-mai 2020, după introducerea stării de urgență și limitarea contactelor fizice, inclusiv în instituțiile de stat, rata solicitărilor online a crescut pînă la 76%.

Totodată, pentru a crește gradul de depunere online a solicitărilor de acte permisive urmează a fi eliberat un cod de bare unic, generat electronic de sistem, care va permite citirea instantă de pe un dispozitiv mobil a informației incluse în documentul permisiv.

„Ne propunem lansarea unui program amplu de informare a mediului de afaceri. În prezent lucrăm la integrarea Ghișeului Unic în sistemele de plați electronice ale băncilor comerciale prin intermediul MPay. Acest proces va accelera considerabil procedura de plată si va reduce timpul de așteptare a agentului economic cu 1,5 zile pentru un act permisiv. De asemenea, este important ca toate instituțiile emitente a actelor permisive, să accepte utilizarea unui singur sistem informațional”, a precizat Secretarul de stat.

Menționăm că, timpul de așteptare pentru obținerea actului permisiv prin intermediul Ghișeului Unic constituie în medie 6 zile, comparativ cu 20 – 25 zile pînă la implementarea sistemului electronic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?