TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Datoria Moldovei pentru gaze ar putea trece de la Rusia la Ucraina

Compania ucraineană Naftogaz încearcă prin instanțele de judecată din diferite țări să execute decizia Curții de arbitraj de la Stockholm, care a decis că Gazpromul rus datorează Naftogaz 3 miliarde de dolari. În Moldova, Naftogaz încearcă să recupereze cota Gazprom la Moldovagaz (50%), mărcile comerciale și chiar datoriile republicii pentru gaz.

Pe 24 decembrie, procesul Naftogaz va fi examinat de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a Moldovei. Experții consideră că, dacă CSJ va recunoaște cererile, piața gazelor din Moldova se va schimba dramatic. Moldovagaz a refuzat să comenteze afirmațiile judiciare ale Naftogaz, transmite Newsmaker.md.

La Chișinău, pe 24 decembrie urmează să aibă loc ședința Curții Supreme de Justiție, în care judecătorii vor analiza al doilea denunț al companiei ucrainene de gaze Naftogaz împotriva Gazprom, ale cărei interese în Moldova sînt reprezentate de Moldovagaz. Aceasta va fi a treia ședință de judecată, cele două precedente fiind amînate.

În cererea de judecată, care a fost respinsă de Curtea de Apel Chișinău în septembrie 2019, Naftogaz solicită ca două decizii ale Curții de arbitraj de la Stockholm din februarie 2018 să fie recunoscute și executate în Moldova. Atunci, instanța de la Stockholm, în urma rezultatelor a două dispute de arbitraj dintre Naftogaz și Gazprom privind furnizarea și tranzitul de gaz, a obligat compania rusă să plătească NAK 2,56 miliarde de dolari. Avînd în vedere dobînda acumulată, valoarea creanțelor pînă în prezent a crescut pînă la 3 miliarde de dolari.

În procesul împotriva Gazprom, compania ucraineană a transferat activele Gazprom. Este vorba despre 50% din acțiunile Moldovagaz (această cotă este evaluată la 145,3 milioane USD), patru mărci comerciale înregistrate, precum și datoria debitorială a Moldovagaz în sumă de 475,8 milioane USD, recunoscută de instanțele internaționale și, probabil, ”de judecătoriile din Moldova”.


Naftogaz consideră că ar putea cere companiei moldovenești să ramburseze datoria nu către Gazprom, ci către furnizorul ucrainean, deoarece această datorie reprezintă activele concernului rus.

Mai devreme, judecătoarea de la Curtea de Apel, Liuba Pruteanu, a refuzat să analizeze acest proces al Naftogaz împotriva Gazprom. Cu toate acestea, ea s-a referit la Codul de procedură civilă, care precizează că instanța din Moldova nu poate să revadă astfel de cereri, nu este în competența sa.
Menționăm că, de mai bine de un an, Naftogaz încearcă să recupereze datoriile de la Gazprom în instanțele internaționale, cerînd confiscarea activelor Gazprom în Elveția, Marea Britanie, Olanda și Luxemburg.

În același timp, potrivit lui Iurie Vitrenco, directorul executiv al Naftogaz, Ucraina nu poate recupera forțat cele 3 miliarde de dolari de la Gazprom în Germania, Polonia și Moldova din cauza influenței situației politice.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load