Datoria de stat a Moldovei se va ridica la 31,4% din PIB

26 dec. 2020,, 10:30   Economie
5636 0

Pînă la sfîrşitul anului 2020, datoria publică a Moldovei se va ridica la 31,4% din PIB. Potrivit INFOTAG, acest lucru este afirmat în declaraţia reprezentanţei permanente a Băncii Mondiale din Republica Moldova, publicată miercuri.

Experţii BM notează că deficitul bugetar din anul curent a fost finanţat din instrumente de datorie, în principal guvernamentale.

"În septembrie, datoria externă a statului era de aproximativ 65% din PIB. Rezervele valutare ale statului sînt la un nivel confortabil, maximum în ultimii 15 ani, de 3,5 miliarde de dolari ", se arată în comunicat.

Analiza băncii spune că pînă la sfîrşitul lunii octombrie, veniturile au scăzut cu 1,7%.

"Impozitul pe venit şi TVA au fost principalele forţe motrice", notează banca.

În documentul se constată o creştere semnificativă a cheltuielilor guvernamentale, deoarece autorităţile au luat măsuri pentru a atenua efectele pandemiei. Se acordă prioritate cheltuielilor sociale, în timp ce investiţiile au scăzut în 2020 cu mai mult de 4%.

"Ca rezultat, deficitul bugetar va ajunge la 4,5% din PIB, ceea ce va stimula creşterea datoriei publice şi garantate de guvern cu 4 puncte procentuale pînă la 31,4% din PIB", notează BM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?