Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Curtea Supremă de Justiție a pus punct în dosarul "Gemenii"

11 iun. 2021,, 13:30   Economie
5405 0

Guvernul a îndeplinit în totalitate decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova, cunoscută opiniei publice ca „dosarul Gemenii”, reclamanții primind suma de 2,12 milioane de euro.

Totuși, banii au fost achitați de S.A. „Gemeni”, care a propus Guvernului să preia asupra sa achitarea acestei sume, în schimbul cedării în favoarea sa a acțiunilor deținute de către reclamanți în S.A. „Gemeni”, transmite Noi.md cu referire la Ziarul Național.

Curtea Supremă de Justiție a respins, pe 9 iunie curent, cererea de revizuire a reclamanților care solicitau revenirea la situația din anul 2005, pînă a fi lipsiți abuziv de clădirile deținute în S.A „Gemeni”, motivul fiind că despăgubirea pentru prejudiciul material acordată de CtEDO le-a fost achitată în totalitate.

Potrivit Agentului guvernamental al R. Moldova la CtEDO, Oleg Rotari, în rezultatul mai multor negocieri la care reclamanții nu au vrut să participe, Guvernul Republicii Moldova a lua decizia să semneze un contract de tranzacție cu S.A. „Gemeni” prin care ultima se obliga să achite Guvernului 2,12 milioane de euro și o parte substanțială a dobînzii de întîrziere în schimbul retragerii cererii de revizuire prin care se solicita revenirea la situația din 2005.

De asemenea, Guvernul se obliga să-i cedeze S.A. „Gemeni” acțiunile reclamanților care i-ar fi revenit după achitarea acelei sume.


„Respectivul contract de tranzacție a fost semnat la 5 mai 2021. S.A. „Gemeni” a achitat Republicii Moldova sumele prevăzute în contract la 26 mai 2021, Guvernul transferîndu-le reclamanților trei ore mai tîrziu”, arată Agentul guvernamental într-un comunicat de presă.

Amintim că R. Moldova a fost condamnată în anul 2020 de către Curtea Europeană a Omului (CtEDO) să plătească despăgubiri de 1,5 milioane de euro și să întroarcă bunuri de 2,1 milioane de euro în renumitul „dosar Gemenii”, plus alte 15 mii de euro drept prejudicii morale și cheltuieli de judecată.

Povestea acestui dosar a apărut în anul 2003, cînd, la cererea reclamanților, în calitate de acționari minoritari cu 41,85%, instanțele naționale de judecată au dispus lichidarea S.A."Gemeni". Ulterior, de asemenea la solicitarea reclamanților, prin decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție din 3 martie 2004, aceștia au obținut aproximativ 71% din suprafața totală a imobilelor S.A Gemeni în proprietate privată.

Acționarii deposedați de bunuri s-au adresat la CtEDO, reclamînd faptul că din acționari minoritari cu 41,85% din acțiunile lor deținute în S.A. „Gemeni”, aceștia deveniseră proprietari a mai mult de două treimi din imobilele întregului complex de clădiri, ajutați de judecători, și au obținut cîștig de cauză.

„Datorită eforturilor considerabile depuse, Guvernul Republicii Moldova a reușit deopotrivă să execute hotărîrea Curții Europene a Drepturilor Omului, economisind peste 47 de milioane de lei de la bugetul național, precum și să păstreze integritatea unei afaceri importante pentru economia Republicii Moldova”, se arată în comunicatul de presă al Agentului guvernamental la CtEDO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?