Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Cum va fi recolta de cereale, în acest an, la sudul Moldovei?

14 mai. 10:00   Economie
1616

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a vizitat întreprinderea agricolă Ekinnik Yeri din satul Chirsovo, specializată în cultivarea grîului de toamnă, porumbului, rapiței, orzului, mazării și altor culturi.

Întreprinderea procesează peste 1050 de hectare și este una dintre cele mai mari din regiune. Datorită indicatorilor favorabili din anul trecut, proprietarul a reușit să înnoiască parcul de mașini agricole și a achiziționat o nouă combină de recoltat și tractoare, transmite Noi.md.

În anul 2021, compania a primit sprijin financiar din partea Fondului Regional de subvenții agricole, care a fost utilizat pentru achiziționarea materialului de semințe de grîu de elită. Potrivit experților, chiar și în condițiile aride din sudul țării, este posibilă o recoltă de pînă la 80 de chintale la hectar în cîmpurile semănate cu semințe de grîu și orz de elită.

"Regiunea noastră se află în zona agriculturii riscante și trebuie să ținem cont de aceste riscuri. Acum doi ani, seceta a provocat daune enorme sectorului аgricol, am pierdut de fapt 2/3 din bugetul autonomiei, iar lovitura principală a fost cauzată agriculturii. Noi ținem minte, cum fermierii au fost nevoiți să replanteze cîmpurile de grîu de toamnă, în primăvara anului 2020. Aceste riscuri ar trebui reduse la minimum prin utilizarea semințelor de reproducere de elită și o serie întreagă de măsuri pentru atenuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice – construcția bazinelor de acumulare și a sistemelor de irigații, restaurarea centurilor forestiere și înverzirea locurilor virane ", a menționat Irina Vlah.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав