COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum va afecta seceta recolta de struguri de masă din Moldova

Cum va afecta seceta recolta de struguri de masă din Moldova

În Moldova, din cauza secetei persistente, viticultorii scad prognoza recoltei-2020 de struguri de masă și consideră că pierderile de recoltă în anului curent ar putea fi de aproximativ 40%, comparativ cu nivelul de producție de anul trecut.

După cum menționează experții EastFruit, în opinia specialiștilor gospodăriilor viticole din sudul și centrul țării, spre sfîrșitul celei de-a doua decade a lunii august, există toate motivele de a crește rata de evaluare a pierderii recoltei anului în curs pînă la aproximativ 40% în comparație cu nivelul de producție de anul trecut (112 mii tone). În primăvara și la începutul verii, cele mai pesimiste prognoze s-au referit la reducerea recoltei de struguri de masă cu 20-30%.

Conform observațiilor viticultorilor, deja apar problemele și cu calitatea poamei –ei nu au obținut dimensiunea și glucoza dorită, dar în același timp, chiar dacă încă nu s-au copt, strugurii încep deja să-și piardă densitatea, să se usuce. Unii experți consideră că situația, în special în segmentul strugurilor de soiuri tîrzii, ar putea fi corectată de precipitații abundente la sfârșitul verii și începutul toamnei –nu mai puțin de 50-60 mm. Cu toate acestea, este puțin probabil că vor cădea ploi într-o asemenea cantitate.


Mai mult, precipitațiile înainte și în timpul campaniei de recoltare, în special în combinație cu schimbări mari de temperatură în timpul zilei și pe timp de noapte, pot duce la crăparea și putrezirea rapidă a poamei. Această problemă a afectat calitatea produselor și imaginea viticulturii moldovenești în anul 2018.

Dar diferența constă în faptul că în anul curent agricultorii din Moldova au suferit deja pierderi foarte mari la majoritatea culturilor agricole. Pentru recolta de struguri ei intenționează să lupte.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load