COVID-19 în MOLDOVA

Cum s-a schimbat datoria externă totală a Moldovei

Cum s-a schimbat datoria externă totală a Moldovei

Conform datelor preliminare, datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut față de începutul anului cu 0,5 la sută și a înregistrat 7 580,77 mil. de dolari SUA la 31.03.2020, ceea ce constituie 63,1 la sută raportat la produsul intern brut (PIB), anunță Banca Națională a Moldovei.

Astfel, în primul trimestru al acestui an, datoria externă a Moldovei a crescut cu 35 de milioane de dolari, de la 7,55 la 7,58 miliarde de dolari, scrie unimedia.info.

Această creștere se datorează exclusiv majorării datoriei externe a sectorului priva, care în această perioadă a crescut cu 84 milioane de dolari, explică expertul Veaceslav Ioniță.


În același timp datoria externă a sectorului public s-a redus cu 49 milioane de dolari, cele ale Guvernului s-au redus cu 38,6 milioane de dolari, iar ale BNM - cu 10,5 milioane.

În primul trimestru al anului, Guvernul s-a împrumutat pe piața internă cu 420 milioane lei, pentru a întoarce datoriile externe. Incapacitatea Guvernului de a se împrumuta pe piețele externe a fost factorul de bază, care a dus la diminuarea datoriilor publice externe, susține expertul.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load