Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cum procurorii anticorupție au ajutat la distrugerea unei fabrici

27 iun. 2019,, 10:11   Economie
5122 0

Procurorii anticorupție au contribuit la falimentul Fabricii de Sticlă de la Floreşti „Cristal-Flor”, caz ce are legătură şi cu Laundromatul, şi cu Moldindconbank şi cu afaceristul Veaceslav Platon, şi cu furtul miliardului, şi care arată cum totul se face mai degrabă pentru ai acoperi pe adevăraţii făptaşi, scrie Mold-Street.md.

Potrivit publicației, din activele de 288 milioane lei au mai rămas doar 10%

Fosta Fabrică de Sticlă de la Floreşti, ce avea acum 15 ani active de sute de milioane lei şi afaceri înfloritoare, arată acum o ruină. Din ea au mai rămas doar cîteva hale, terenuri şi ceva utilaj, care recent a fost scoase la vînzare la un preţ mai mic de 30 milioane lei.

Dar și această sumă este puţin probabil să fie obţinută, în condiţiile în care compania de evaluare a estimat că prețul de lichidare a bunurilor este de circa 20 milioane lei. Pe 14 iunie 2019, la Floreşti s-a desfăşurat şi o licitaţie „cu strigare” a bunurilor IM „Cristal Flor Fenix” SRL, în proces de faliment, care deţine în proprietate ce a mai rămas din Fabrica de Sticlă (fosta Cristal Flor SA).

Nici-o ofertă nu a venit deşi preţul de vînzare este unul de 10 ori mai puţin decît valorau aceste active acum 10 ani.


Conexiuni cu Laundromatul

Cristal Flor Fenix SRL a fost fondată în septembrie 2011 şi are oficial un capital social de 152,6 milioane de lei, ea fiind "moştenitoarea" celei mai marţi părţi din ce a mai rămas din Cristal Flor SA. Printre asociaţi se numără multe persoane fizice şi companii locale sau străine.

Cele mai mari cote sînt deţinute de compania britanică Goldbridge Trading Limited (dizolvată încă în 2014) – 42,57% şi Moldindconbank – 28%: ambele implicate direct în Laundromatul rusesc, celebra schemă de spălare a peste 20 de miliarde de dolari prin sistemul bancar moldovenesc.

Ele şi alte cîteva firme şi persoane fizice, inclusiv procurorii şi judecătorii ce lucrau pentru raiderul Veaceslav Platon au contribuit decisiv la distrugerea fabricii. O cotă de aproape un procent deţine şi Ministerul Finanţelor, iar aproape 4% - Moldovagaz (care are de recuperat o datorie de 52 de milioane lei încă din 2009), dar ele mai decid acolo nimic.

Hăitaşii din Procuratură

La începutul acestui an, procurorul Victor Muntean, din cadrul Procuraturii Anticorupţie a emis o ordonanţă de punere sub învinuire a lui Nicolae Fortuna, fost administrator al procesului de insolvabilitate a Cristal Flor în 2009 şi 2010 (cu întreruperi).

Motivul invocat de procuror pentru al pune sub învinuire pe Fortuna este faptul că el prin deciziile sale ar fi cauzat întreprinderii şi creditorilor „daune în proporţii considerabile de 54.000 de lei”. E vorba de banii achitaţi în iulie 2009, firmei Acona Imobil pentru evaluarea activelor Cristal Flor. În acea perioada Nicolae Fortuna era administratorul procesului de insolvabilitate la fabrică. 27.06.2019 Rolul procurorilor anticorupţie în distrugerea uneia dintre cele mai mari fabrici din Moldova.

În condiţiile în care pe parcursul anilor de la fabrică au dispărut zeci de milioane de lei, un astfel de prejudiciu pare de rîsul găinilor. Mai ales că procurorul Muntean ştie bine care era situaţia reală, pentru că se ocupă de cazul acestei întreprinderi mai mult de un deceniu.

Continuarea o puteți citi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?