Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3717

Cum pot să economisească comercianții moldoveni peste 1 milion de dolari pe an

2 iun. 19:30   Economie
1601 0

Comercianții cu amănuntul din Moldova pot economisi mai mult de 1 milion de dolari pe an dacă trec la pooling.

Această opinie a fost exprimată de consultantul internațional al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Feodor Rîbalko.
Pooling - practica reutilizării cutiilor pliabile din plastic (PRC) proprii sau închiriate, se dezvoltă dinamic în întreaga lume. Cei mai importanți factori ai acestui sistem sunt mediul extrem de competitiv al comerțului cu amănuntul în rețea și a logisticii, în primul rînd al produselor alimentare perisabile. Treptat, sistemele de pooling se dezvoltă și în țările din Europa de Est și Asia Centrală. Moldova se va alătura cu siguranță acestei tendințe, este o chestiune de timp și cel mai apropiat.

"Dacă e să luăm ca punct de referință piața de pooling din Statele Baltice și Ucraina, putem presupune că capacitatea potențială a pieței de pooling din Moldova depășește 1 milion de cutii-PRC standard", a declarat Feodor Rîbalko, consultant internațional la FAO.

Dar estimarea sa, exprimată la recenta conferință "HortiTech: cele mai noi tehnologii digitale în businessul agricol - oportunități pentru Moldova" de la EastFruit, a fost că numai prin înlocuirea "cutiei de banane" de unică folosință cu cutii reutilizabile PRC, comercianții din Moldova ar putea economisi peste 1 milion de dolari pe an.

Cu atît mai mult căt cutiile de banane și cutiile de carton similare se scumpesc tot mai mult. Iar lăzile din lemn dispar ca specie în marile lanțuri internaționale de supermarketuri, pe măsură ce standardele de mediu devin mai stricte și se optimizează costurile de logistică și de gestionare a deșeurilor.


Potrivit lui Feodor Rîbalko, în prezent există două modele principale de afaceri pentru lucrul cu containerele standard PRC reciclabile. În cadrul primului, aceste ambalaje sunt achiziționate de o companie de servicii (pooling) - de talie internațională sau națională - care oferă supermarketurilor și furnizorilor acestora serviciile sale de închiriere. Acest model de pooling este cel mai răspîndit în țările UE, SUA, Ucraina și Turcia. Cel de-al doilea model implică achiziționarea de cutii PRC de către lanțurile de supermarketuri, care le pun la dispoziția furnizorilor lor, printre altele. Această variantă de pooling este utilizată, de exemplu, în Regatul Unit.

După cum scrie EastFruit, în Moldova cel de-al doilea model are probabil mai multe șanse. Cel puțin posibilitatea utilizării pooling-ului este analizată de administrația unuia dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri locale, care are cel mai mare număr de magazine din țară.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?