Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1132

Cum poate atrage Moldova afacerile turcești

29 iul. 02:00   Economie
1896 0

Moldova așteaptă noi investitori din Turcia și poate deveni o platformă în care afacerile turcești vor localiza producția și vor construi lanțuri logistice axate pe piețele țărilor Uniunii Europene, relatează Noi.md

Despre aceasta a declarat guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul unei întîlniri la Istanbul cu șeful Fundației de Cercetare Strategică Marmara Group, dl Akkan Suver. La întîlnire au participat, de asemenea, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai comunității de experți din Turcia, care sînt membri ai Consiliului de Administrație al Fundației.

În cadrul conversației, părțile au făcut un schimb de opinii privind situația actuală, provocările de securitate și perspectivele de sporire a cooperării economice dintre Republica Moldova și Turcia în sfera comercială și economică.

Irina Vlah a menționat că de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb în 2016, Turcia a intrat în topul celor mai mari parteneri comerciali și investiționali ai Republicii Moldova. În 2021, volumul comerțului bilateral a depășit 857 de milioane de dolari SUA, adică de o dată și jumătate mai mult decât un an în urmă. În țara noastră funcționează peste 1200 de întreprinderi cu capital turcesc, care creează zeci de mii de locuri de muncă. Prezența afacerilor turcești se remarcă în special în domenii precum construcțiile, industria textilă, transportul și sectorul IT.

"Experiența Turciei în industrializarea economiei, introducerea tehnologiilor moderne în agricultură, atragerea capitalului străin, protecția producătorului național, dezvoltarea unei industrii promițătoare sunt foarte interesante pentru Moldova. Vrem să învățăm din experiența dumneavoastră, din istoria dumneavoastră de succes. În același timp, Moldova poate deveni o platformă în care afacerile turcești vor localiza producția și vor construi lanțuri logistice axate pe piețele țărilor UE. Avem nevoie de sprijinul organizației autoritare Marmara Group, astfel încât comunitatea de afaceri turcă să fie mai bine informată despre potențialul economic și oportunitățile investiționale ale Găgăuziei și ale întregii Moldove", a menționat Irina Vlah.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав