X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1454

Cum explică Ministerul Finanțelor scutirea taxelor în domeniul jocurilor de noroc

14 mar. 2019,, 10:41   Economie
3436 1

Persoanele care practică activități ce constituie monopol de stat vor fi scutite de plata taxei pentru unitățile comerciale şi/sau de prestări servicii. În acest sens, Guvernul a aprobat pe 7 martie, curent, completarea articolului 295 din Codul Fiscal cu o nouă normă.

Modificarea respectivă are efect inclusiv asupra activității în domeniul jocurilor de noroc, care, cu excepția întreținerii cazinourilor, constituie monopol de stat. Ca urmare, veniturile agentului economic împuternicit să organizeze și să desfășoare jocuri de noroc pe teritoriul R. Moldova se vor majora esențial.

În Nota informativă la proiectul de lege votat Ministerul Finanțelor face referire la art. 289 din Codul Fiscal, care stabilește că sistemul taxelor locale din R. Moldova include două taxe ce țin de activitatea jocurilor de noroc: taxa de organizare a licitaţiilor şi loteriilor pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale și taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii. Totodată, Legea cu privire la comerțul interior prevede că activitățile jocurilor de noroc pot fi desfășurate doar după obținerea licenței emise de organul de licențiere și a autorizației emise de autoritatea administrației publice locale în condițiile Legii 285/1999 cu privire la jocurile de noroc. Norma respectivă a fost introdusă în iulie 2016, însă în decembrie 2016 a intrat în vigoare noua lege care reglementează domeniul respectiv. În acest fel, trimiterea din Legea cu privire la comerțul interior la Legea din 1999 este ieșită din uz, odată cu intrarea în vigoare a noii legi în decembrie 2016.

„În pofida acestui fapt, autoritățile publice locale continuă să aprobe cote ale taxelor pentru desfășurarea jocurilor de noroc. În cele mai multe cazuri acestea nu au la bază un studiu comprehensiv care să argumenteze oportunitatea stabilirii anumitor cote, mai ales că activitatea în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția întreținerii cazinourilor, constituie monopol de stat, iar stabilirea cotelor excesive pentru aceste genuri de activitate diminuează esențial veniturile agentului economic împuternicit să organizeze și să desfășoare aceste tipuri de jocuri de noroc”,se arată în Nota informativă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?