Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Cum comentează Spînu solicitarea Moldovagaz de a majora prețul la gaz

26 mai. 07:12   Economie
3828

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că prețul la gaz solicitat astăzi, de Moldovagaz, este „un pic exagerat”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, notează tv8.md.

„Din cauza războiului care are loc în Ucraina, avem o situație fără precedent, eu nu-mi aduc aminte niciun an cînd prețul la gaz pe timp de vară să fie mai mare decît în unele perioade pe timp de iarnă. Respectiv, calculele arată că tariful care este acum, nu acoperă costul gazului pe care noi îl achiziționăm de la Gazprom, or știm foarte bine că luna trecută am avut aproape 1200 de dolari, în luna mai vorbim de 920 de dolari.

Partea bună e că spre finele lunii mai, prețul la gaz a început să scadă, în jur de 900 de dolari. Vom vedea care va fi prețul final pentru luna iunie. Respectiv, devierile negative care s-au adunat au făcut ca Moldovagaz să vină cu această solicitare către ANRE. Eu sînt sigur că ANRE trebuie să facă calculele. Mie mi se pare un pic exagerat acest tarif de 24 lei. Vedem care va fi decizia finală a ANRE”, a spus Spînu.

Totodată, Andrei Spînu consideră că nu există o legătură între solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului la gaz și reținerea lui Igor Dodon.


,,Eu nu vreau să fac această legătură, cred că nu există nicio legătură. Prețul de achiziție a gazului este stabilit în contractul semnat între Moldovagaz și Gazprom. Problema mare este că din cauza conflictului din Ucraina, avem situația pe care o avem pe piața energetică și face ca prețul de achiziție de la Gazprom să fie așa de mare. În mod normal, nu ar trebui să fie așa”, a subliniat ministrul.

Astăzi, SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Astfel, conform proiectul calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 14,06 de lei pînă 22,22 fără TVA pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1% mai mult. Cu TVA, ar însemna un preț de 24,07 de lei.

Potrivit reprezentanților Moldovagaz, principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție.

„Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze natural”, se arată în nota remisă de Moldovagaz.

Potrivit calculelor SA „Moldovagaz”, tarifele noi urmează să intre în vigoare începînd cu data de 1 iunie 2022. Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав