COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum a evoluat industria moldovenească în ultimele 6 luni

În luna iunie 2020, producția industrială (serie brută) s-a micșorat față de luna corespunzătoare a anului precedent cu 7,2%, ca urmare a descreșterii producției industriale în industria prelucrătoare (-8,9%).

Totodată, s-au înregistrat creșteri în industria extractivă (+14,6%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+6,4%), potrivit Biroului Național de Statistică.

În luna iunie 2020, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, s-a micșorat cu 9,1% față de luna iunie a anului precedent, ca efect al descreșterii producției industriale în industria prelucrătoare (-9,1%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-3,2%). Totodată, s-a înregistrat creștere în industria extractivă (+3,2%).

Pe de altă parte, în luna iunie curent, industria alimentară în ansamblu a înregistrat o creștere a producției industriale cu 9,7% (ceea ce a generat creșterea indicelui general pe total industrie cu 1,8%).


În perioada de referință s-au înregistrat descreșteri față de iunie 2019 și la alte activități ale industriei prelucrătoare, cum ar fi: fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a. – cu 46,9% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 1,3%); repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor – cu 42,1% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 0,8%); fabricarea autovehiculelor, a remorcilor și semiremorcilor – cu 42,0% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 2,6%); fabricarea echipamentelor electrice – cu 38,4% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 1,3%); fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice – cu 29,1% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 0,4%); fabricarea produselor textile – cu 22,0% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 1,1%); fabricarea băuturilor ­ – cu 15,0% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 1,8%); fabricarea hîrtiei și a produselor din hîrtie – cu 10,9% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 0,2%); fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 10,7% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 1,0%); industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații – cu 10,5% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 0,3%); fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice – cu 7,1% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 0,3%), etc.

Totodată, în perioada de referință față de iunie 2019, producția industrială a înregistrat creșteri la activitățile: fabricarea substanțelor și a produselor chimice – cu 31,3% (motivînd creșterea pe total industrie cu 1,0%); tăbăcirea și finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțăminte; prepararea și vopsirea blănurilor – cu 6,6% (motivînd creșterea pe total industrie cu 0,1%); producția altor produse din minerale nemetalifere – cu 1,9% (motivînd creșterea pe total industrie cu 0,1%), etc.

Sectorul energetic în perioada iunie 2020 față de iunie 2019 a înregistrat majorarea producției industriale cu 6,4%, motivînd creșterea indicelui general de producție pe total industrie cu 0,5%.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load