X 

Cum a evaluat Kremlinul renunțarea Moldovei la gazul rusesc

2 oct. 14:16   Economie
48311 0

Dialogul dintre Gazprom și partea moldovenească continuă, inclusiv prin luarea în considerare a datoriilor Chișinăului față de companie.

Despre acest lucru a declarat jurnaliștilor secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Anterior, ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a declarat că republica "a trecut în totalitate la livrările [de gaze] din Uniunea Europeană".

El a explicat refuzul de a cumpăra gaz rusesc prin oferta mai avantajoasă din partea furnizorilor europeni.

"Dacă înțeleg corect, contactele între Gazprom și Moldova continuă, mai ales că partea moldovenească are datorii. Există datorii, există o dispută cu privire la valoarea acestor datorii. Și acest dialog trebuie să continue", a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, răspunzînd la întrebarea cum percepe Kremlinul astfel de declarații ale Chișinăului și cum va fi realizată aprovizionarea cu gaze a Transnistriei dacă se va ajunge la o rupere completă a relațiilor dintre Moldova și Gazprom.

Comentînd cuvintele lui Parlicov despre o ofertă "mai avantajoasă" din partea furnizorilor europeni, purtătorul de cuvînt al președintelui rus a menționat că "piața spot [a contractelor pe termen scurt, "instant"] este foarte nestatornică".
"Da, pe piața spot poți să cumperi acum gaz, care, în cele din urmă, se va dovedi a fi de origine rusească pe piața europeană. Nu este exclus că Moldova așa și a făcut", a subliniat purtătorul de cuvînt al Kremlinului.


"Piața spot este de așa natură, încît astăzi poate fi mai ieftin decît gazul din conducte [Rusia îl furnizează în principal în baza unor contracte pe termen lung], dar mîine va fi mult mai scump. Și trebuie de calculat aici cumva cu indicatori, într-o anumită perspectivă", a subliniat el.

"De aceea, desigur, trebuie să analizăm detaliile. Și principalul este să rezolvăm problema datoriei părții moldovenești către Gazprom", a subliniat Peskov.

Anterior, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, în urma unui audit al presupusei datorii a Moldovagaz față de principalul său acționar, Gazprom, efectuat de două companii de renume mondial, s-a constatat că cea mai mare parte a acestei datorii era scadentă sau nu putea fi demonstrată prin documente. Ca urmare, guvernul moldovean a propus Moldovagaz să plătească Gazprom-ului suma de 8,6 milioane de dolari și să anuleze toate celelalte pretenții financiare. Oferta a fost trimisă către Moldovagaz împreună cu rezultatele auditului. "Gazprom spune că Moldova trebuie să-i achite datoria istorică la gaze de 709 milioane de dolari.

44
7
4
15
38

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?