Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum a afectat pandemia persoanele cu venituri mici din Moldova și din lume

19 ian. 2021,, 09:06   Economie
8301 0

Echipa Picodi.com a verificat cum s-a schimbat salariul minim în 2021 în cîteva zeci de țări ale lumii și dacă acești bani vor fi suficienți pentru a satisface nevoile minime.

Pandemia nu a oprit creșterea salariilor
Studiul a implicat 56 de țări în care există un salariu minim stabilit de guvern. În unele țări, salariul minim nu este impozabil (Filipine, Hong Kong). Cu toate acestea, în majoritatea țărilor, diferența dintre salariile "curate" și "murdare" constituie de la cîteva la cîteva zeci de procente. De aceea, în studiu am analizat sumele nete, adică acei banii pe care angajatul îi primește la mînă.

O treime din țările studiate nu au decis să majoreze salariul minim din ianuarie 2021. Printre acestea se numără Armenia, Azerbaidjan, Estonia și SUA, unde rata federală nu s-a schimbat din 2009.

Cea mai mare creștere a salariului minim l-am înregistrat în Ucraina (27% față de anul trecut). Cu toate acestea, în dolari, salariul în această țară rămîne unul dintre cele mai mici (143 €).


Moldova se referă la țările în care pandemia nu a oprit creșterea salariului minim. Salariul minim după impozitare a crescut cu 7,5% față de anul trecut (2 350 lei față de 2 186 lei). Acesta este locul 14 printre 56 de țări. În România salariul minim a crescut cu 3% (locul 31), în Polonia cu 9,8% (locul 10), în Germania cu 1,5% (locul 34).
Pentru al doilea an consecutiv, Kazahstanul ocupă ultima poziție în clasamentul nostru. Deși salariul minim în această țară nu s-a schimbat, dar din cauza creșterii primelor de asigurare, salariul "net" a scăzut de anul trecut.

Minim alimentar
Pentru studiu, am alcătuit un coș alimentar și am comparat costul alimentelor cu salariul minim. Coșul constă din produse precum: pîine, lapte, ouă, orez, brînză, carne, fructe și legume. Deși această listă este foarte mică, dar produsele conținute în ea (în cantitățile indicate) pot satisface necesitatea minimă de substanțe nutritive al unei persoane adulte.
Lapte (10 litri) - 124 L
Pîine (10 pîini) — 65 L
Orez (1,5 kg) - 25 L
Ouă (20 buc.) — 35 L
Brînză (1 kg) — 106 L
Carne (6 kg) — 510 L
Fructe (6 kg) — 119 L
Legume (8 kg) — 101 L

Costul unui astfel de coș de produse la începutul anului 2021 este de 1 085 L. Coșul de produse alimentare format de noi constituie 46,2% din salariul minim după impozitare. În România acest raport este 24,3%.

Unde poți trăi din salariul minim?
Fiecare familie are propriile obiceiuri alimentare. Cu toate acestea, noi am comparat costul acelorași produse în diferite țări și am verificat ce procent din venitul minim oficial ar merge la acoperirea coșului alimentar de bază.

La fel ca în anul trecut, cel mai avantajos raport între prețul produselor și salariul minim a fost remarcat în Anglia, Irlanda și Australia. În aceste țări, coșul alimentar constituie de la 7 pînă la 7,6% din salariul minim local.
În acest clasament Moldova, cu un rezultat de 46,2%, ocupă locul 48 dintre 56 de țări. Moldova, printre altele, este urmată de Armenia, India, Kazahstan.
În țări precum Uzbekistan și Nigeria, salariul minim oficial nu permite procurarea celui mai modest set de produse.

Metodologie și surse
În acest studiu, am comparat ratele salariilor minime curente din ianuarie 2021, cu ratele din ianuarie 2020. Datele sînt preluate de pe paginile oficiale ale guvernelor sau ministerelor respective. Nu am ținut cont de țările în care salariul este determinat de sindicate și în care nu există un salariu minim la nivel național. Pentru țările în care guvernul stabilește un salariu minim diferențiat pentru unități administrative individuale (Vietnam, Canada, Thailanda, Filipine), am calculat și am folosit media aritmetică. Suma după impozitare a fost primită cu ajutorul calculatoarelor fiscale locale.
Setul de produse utilizat în studiu este condiționat, creat exclusiv în scopuri statistice. Aceste volume au fost calculate în baza recomandărilor unor ministere ale Sănătății privind normele minime de consum al alimentelor. Prețurile produselor utilizate în acest studiu sunt preluate de pe site-ul numbeo.com, unde se adună mii de utilizatori din întreaga lume.
Pentru conversia valutelor a fost folosit cursul mediu Google Finance pentru al patrulea trimestru din 2020.

Declarație de utilizare gratuită
Puteți utiliza liber infograficele prezentate aici și puteți distribui rezultatele și concluziile studiului în scopuri comerciale și necomerciale, indicînd autorii acestuia (Picodi.com) cu un link către această pagină de internet. Pentru toate întrebările, scrieți pe research@picodi.com

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?