X 
Cazul Șor stiri: 594

Cu cît s-au ieftinit căpșunile în Moldova

26 mai. 10:30   Economie
4903 0

În Moldova căpșunile s-au ieftinit cu 30-40% săptămîna trecută.

La sfârșitul săptămânii trecute, prețurile angro al căpșunilor erau de 60-65 de lei/kg, iar cele cu amănuntul - 70-90 de lei/kg. La mijlocul săptămînii, prețurile au scăzut pînă la 40-50 de lei/kg și, respectiv, 45-65 de lei/kg.

Comercianții de pe piață spun că nivelul prețurilor se află sub presiunea unei oferte în creștere, atît din partea întreprinderilor de seră mai mult sau mai puțin mari, cît și din partea gospodăriilor și a fermelor mici. Aceștia vînd deja atît căpșuni cultivate în sere, cît și căpșuni în cîmp deschis. În prezent, acestea nu sînt multe și provin doar din una sau două zone din centrul și sudul țării. Calitatea este foarte diferită și, în consecință, gama de prețuri se extinde, relatează EastFruit.

Căpșunile mari sortate, oferite în rețelele angro (lot minim - 4-5 kg) cu livrare la adresă, nu au coborît sub 85-90 lei/kg.

În același timp, căpșunile de import (grecești și turcești) de calitate medie și inferioară sunt disponibile pe scară largă în lanțurile de magazine, dar la prețuri relativ stabile, care sunt de obicei cu 10-15% mai mici decît prețurile practicate în magazinele de tip butic și în piețele cu amănuntul. Se pare că acest fapt exercită presiuni și asupra nivelului prețurilor căpșunilor locale.


În plus, în Moldova vremea este aproape de vară, cel puțin în timpul zilei. În același timp, ocazional cad ploi slabe. Adică, deocamdată, vremea este foarte favorabilă pentru plantațiile de pomușoare. Se pare că în zilele următoare va începe să se extindă oferta de căpșuni de cîmp, ceea ce va accelera procesul de scădere a prețului căpșunilor.

9
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?