COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 477

Cu cît s-ar putea scumpi energia electrică și termică

16 noi. 2021,, 09:45   Economie
2560 2

Întreprinderea Termoelectrica (100% capital de stat) a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cererea de majorare a tarifelor la căldură și energie electrică, drept urmare a scumpirii gazelor naturale, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.

Astfel, compania cere ca prețul la energia termică să fie de 1.772 de lei/Gcal, fără TVA, cu 650 de lei mai mult, decît în prezent. Ar fi o creștere cu circa 60%.

Potrivit Termoelectrica, tariful pentru energia electrică ar urma să crească cu 1,21 lei, pînă la 2,37 lei pentru un kWh, adică de două ori și ceva.

Dacă vor fi aprobate, noile prețuri ar urma să fie aplicate de la 1 noiembrie.

Compania motivează necesitatea ajustării tarifelor în regim de urgență pentru a evita acumularea datoriilor și intrarea în incapacitate de plată, din cauza neacoperirii consumului de gaze naturale din structura tarifelor în vigoare, ca urmare a scumpirii de 2,3 ori a metanului.


Termoelectrica SA mai susține că procură circa 32,7% din tot volumul de gaze naturale furnizate de Moldovagaz. De la 1 noiembrie prețul de import al gazelor constituie circa 450 de dolari per mia de metri cubi.

De notat că reprezentanții ANRE au confirmat recepționarea cererii Termoelectrica de ajustare a tarifelor și susțin că în perioada următoare instituția va adopta o decizie în acest sens.

O eventuală majorare a costului de producere a energiei electrice, va duce la ajustarea tarifelor finale pentru consumatori.

Menționăm că Termoelectrica este cel mai mare producător de energie electrică și termică și asigură circa 16% din tot necesarul țării de energie electrică. Totodată, întreprinderea asigură cu energie termică cea mai mare parte din consumatorii din municipiul Chișinău.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X