X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1748

Criza energetică a arătat cît de multă interdependență există între cele două maluri ale Nistrului - opinie

3 dec. 2022,, 12:15   Economie
1830 0

Războiul dintre Rusia și Ucraina evidențiază interdependența dintre cele două maluri ale Nistrului, a declarat ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Potrivit lui, depășirea crizei energetice și economice în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova se poate realiza doar prin cooperarea dintre Chișinău și Tiraspol, lucru recunoscut tacit și de cei din regiunea transnistreană.

„Criza energetică urmare acestui război a arătat cît de multă interdependență există. A arătat că regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova și că noi putem funcționa doar împreună. Acest lucru este recunoscut tacit și de Tiraspol. Ei înțeleg că nu-și pot rezolva propriile probleme energetice fără Chișinău. La fel cum noi putem să le rezolvăm mai eficient și mai ieftin și mai sustenabil doar împreună cu infrastructura energetică care este amplasată în stînga Nistrului. Ceea ce vrea Tiraspolul e revenirea la situația în care au suficient gaz să se asigure pe ei și să genereze energie electrică pentru noi, să ni-o vîndă și astfel să-și umple bugetul. E o situație la care nu putem reveni, cel puțin nu în actualele condiții”, a spus Alexandru Flenchea.

Amintim că, vineri, la Chișinău a avut loc întrunirea reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului în așa numitul format 1+1, unde au fost discutate mai multe scenarii, propuse de autoritățile constituționale privind reluarea livrărilor de energie electrică pentru consumatorii malului drept.

Tiraspolul a insistat pe majorarea volumelor de gaze naturale oferite regiunii.


Vicepremierul Oleg Serebrian a declarat în cadrul unei conferințe de presă că părțile nu au ajuns la un numitor comun, iar așteptările Chișinăului asupra scenariilor propuse Tiraspolului sînt „moderate”.

O nouă întrevedere de lucru în formatul 1+1 va avea loc pînă la sfîrșitul lunii.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий