X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Criză de carburanți: Șoferii moldoveni nu pot să-și alimenteze mașinile

14 iul. 2021,, 14:19   Economie
3028 1

Criză de carburanți pe piața petrolieră din Republica Moldova. Mai mulți șoferi s-au pomenit în situația în care nu pot procura combustibili din benzinării.

Astfel, o rețea din țară a impus, începînd de astăzi, limită la procurarea motorinei și benzinei: maximum 10 litri la o alimentare. Doar GPL-ul e destul în stoc, deocamdată.

Contactați de Știri.md, reprezentații rețelei au refuzat să ofere detalii și au declarat că nu știu cît va dura limitarea.

Situația e asemănătoare la mai multe rețele PECO din țară, unde s-au epuizat parțial sau total stocurile de benzină, motorină sau gaz.

Totodată, a devenit aproape o normalitate ca la majoritatea staţiilor din Chişinău şi din ţară să lipsească benzina cu cifră octanică 98 şi dieselul aditivat de top.


Pe de altă parte, sînt și rețele de benzinării care, solicitate telefonic, ne dau asigurări că nu au nicio criză și dispun de stocuri suficiente de combustibil.

În R. Moldova au început a se face simţite primele simptome ale problemelor cu stocurile de carburanţi de top după intrarea în vigoare a noii metodologii ANRE privind plafonarea preţului la carburanţi încă de săptămîna trecută.

Presa scria despre faptul că benzinăriile din țară se confruntă cu lipsa posibilității de import sau cumpărare angro a benzinei A98 și motorinei, iar unele companii nu mai vînd motorină angro producătorilor agricoli.

Mold-street scrie că problemele apărute s-ar datora noilor prevederi ale Legii cu privire la piața produselor petroliere, votate în grabă de Parlament, și ale Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborate şi aplicate de ANRE.

Specialiştii avertizau că valorile indicative stabilite de ANRE în baza Metodologiei controversate, elaborate în baza unei legi proaste, ar putea avea ca efect apariţia unui deficit de carburanţi pe piaţă, ca urmare a faptului că firmele nu vor fi interesate să vîndă carburanţi în pierdere.

Or, costurile stabilite de ANRE nu acoperă cheltuielile reale. Efectul ar putea fi distrugerea micilor afaceri de pe piaţă, respectiv - monopolizarea ei.

Menţionăm că, în primul trimestru al acestui an, importurile de produse petroliere au scăzut cu circa 8,5%, de vină fiind scăderea cu circa 12,8% a importului de motorină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?