X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1684

Creşterea economiei Germaniei a depăşit estimările în trimestrul trei din 2022

26 noi. 2022,, 03:00   Economie
1667 0

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul trei din 2022, sprijinită de cheltuielile de consum.

În termeni ajustaţi sezonier, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% în trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni (cînd s-a înregistrat un avans de 0,1%), arată datele finale publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un avans de 0,3%.

În estimarea preliminară publicată luna trecută, Destatis anunţa un avans trimestrial de 0,3% al economiei germane.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut în termeni ajustaţi sezonier cu 1,3% în trimestrul trei din 2022, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un avans de 1,2%.

Cheltuielile gospodăriilor au reprezentat principalul motiv al acestei creşteri trimestriale, în condiţiile în care consumatorii au călătorit şi au petrecut mai mult timp în afara locuinţei, după ce aproape toate restricţiile impuse în pandemie au fost ridicate. De asemenea, companiile au investit semnificativ în echipamente, deşi preţurile ridicate din construcţii şi ratele mai mari ale dobînzilor la creditele ipotecare afectează afacerile.

În cele mai recente previziuni, Guvernul se aşteaptă la o creştere a economiei germane de 1,4% anul acesta şi un declin de 0,4% anul viitor.

Un purtător de cuvînt al Ministerului Economiei a declarat pentru Reuters că datele actuale continuă să indice o recesiune în perioada octombrie 2022-martie 2023.

Analiştii avertizează că încetinirea economiei mondiale va pune probabil presiune pe exporturi - o componentă cheie a economiei Germaniei.

"În niciun caz nu putem renunţa la concluzia că avansul din trimestrul trei marchează finalul creşterii economiei pentru moment", a apreciat Thomas Gitzel, economit şef la VP Bank, adăugînd că şi datele din trimestrul patru ar putea fi pozitive.

În rîndul retailerilor din Germania cresc îngrijorările privind evoluţia din următoarele luni, conform unui sondaj realizat de Institutul economic Ifo.

Măsurile adoptate de Guvern pentru a atenua efectele preţului ridicat al energiei au ajutat la stabilizarea încrederii, iar temerile privind creşterea semnificativă a preţului energiei s-au redus într-o oarecare măsură, arată rezultatului unui studiu efectuat de Institutul GfK.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий