Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Consumul de gaze, ca simbol al stării economiei în țară

21 sep. 2020,, 18:30   Economie
4388 1

În acest an, în Moldova, pe fondul crizei provocate de pandemia COVID-19 și-au redus consumul de gaze, în principal, întreprinderile mici și mijlocii din sectorul HoReCa. De asemenea, o scădere semnificativă a fost înregistrată și la întreprinderile din industria alimentară.

Despre aceasta a comunicat președintele Consiliului de administrație al SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, vorbind în cadrul emisiunii Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova de la postul de televiziune "NTV Moldova", transmite Noi.md.

În acest sens, el și-a exprimat speranța că, în general, la sfîrșitul anului, această scădere a consumului de "combustibil albastru" în perioadă de criză, va fi compensat prin creșterea consumului de gaze naturale, pe fundalul unei ierni mai reci și în această situație, mai mult gaz vor utiliza întreprinderile din sectorul termoenergetic, care este principalul consumator de "combustibil albastru" în Moldova.

Referindu-se la dinamica consumului de gaze de către întreprinderile industriale în acest an de criză, directorul Moldovagaz a menționat că a existat o anumită scădere a consumului de gaze, în special în martie-aprilie, fapt legat de pandemia COVID-19.

Potrivit lui, în mod special a fost afectat sectorul HoReCa, au redus consumul de gaze întreprinderile mici și mijlocii din sectorul restaurantelor și hotelier, care erau consumatori importanți de gaze. Însă, ulterior, aceste gaze prognozate, dar neutilizate de acestea, în balanța totală a livrărilor "Moldovagaz", au fost restabilite prin creșterea consumului de "combustibil albastru" de către întreprinderile de producere a alcoolului etilic. Acest lucru s-a datorat faptului că utilizarea alcoolului etilic la producerea dezinfectanților a crescut în regiune și în întreaga lume.


Directorul "Moldovagaz" a amintit că, compania a elaborat un program special și a mers în întîmpinarea producătorilor, oferindu-le reduceri la gaze prin intermediul tader-ului său, fapt ce a dat posibilitatea întreprinderilor industrial să supraviețuiască într-o perioadă grea, să sprijine producția și să treacă cu pierderi minime perioada de pandemie și reducerea producției din cauza secetei.

Vadim Ceban a spus că anumite planuri privind dinamica consumului de gaze "Moldovagaz" a avut și în ceea ce privește întreprinderile din industria de conserve, dar ei nu au putut să-și revină după criză și pentru a atinge obiectivele planificate, și există o insuficiență a consumului de gaze. Întreprinderile din industria zahărului intenționau să consume cantități mari de gaze în luna august, însă ei au început recoltarea sfeclei de zahăr mai tîrziu, iar producția lor principală și, respectiv, consumul de gaze se schimbă cu cîteva luni - pentru septembrie-octombrie.

Președintele Consiliului de administrație al SA "Moldovagaz" a menționat că segmentele de bază în care nu au existat fluctuații în consumul de gaze sînt fabricile de sticlă care au lucrat în regim normal, iar consumul lor este conform planului și nu se prevăd anumite surprize.
Vadim Ceban a subliniat că, în general, în întreprinderile industriei alimentare, există o reducere semnificativă a consumului de gaze, dar aceasta ar putea fi compensată pînă la sfîrșitul anului, pentru că se așteaptă o iarnă mai rece, și sectorul termoenergetic, care este principalul consumator de gaze naturale, va consuma un volum mai mare de gaze planificate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?