Consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze

20 iul. 13:15   Economie
3546 0

Parlamentul a adoptat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, care reglementează asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazelor naturale. Necesitatea elaborării proiectului a fost determinată de vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenței în cazul nerespectării cerințelor legale privind separarea, independența și certificarea operatorului sistemului de transport.

Astfel, la finalizarea procesului de separare a sistemului de transport, pe piață vor exista mai mulți furnizori de gaze naturale, iar consumatorii vor putea alege furnizorul de gaze așa cum aleg, de exemplu, furnizorul serviciilor de internet ori altor servicii, transmite Noi.md.

Inițiativa legislativă aparține Guvernului. Potrivit autorilor, unul din principalele angajamente ale Republicii Moldova în raport cu UE în sectorul energetic este asigurarea separării operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, distribuție, stocare, trading sau de furnizare a gazelor naturale, precum și față de orice companie ce controlează întreprinderile care desfășoară aceste activități.

Asigurarea independenței operatorului sistemului de transport în conformitate cu cerințele Pachetului Energetic III va conduce la accesul nediscriminatoriu la rețelele de transport al gazelor naturale a utilizatorilor de sistem și la creșterea competitivității pieței de gaze naturale din Republica Moldova.

De asemenea, în document este descris mecanismul de transmitere și gestionare a rețelelor de transport, în contextul în care proprietarii rețelei nu vor încheia contracte de locațiune cu noul operator desemnat. Prin modificările respective se urmărește scopul de a asigura noului operator previzibilitate în activitatea reglementată pe care urmează să o desfășoare în perioada desemnată, precum și posibilitatea planificării investițiilor necesare în sistemul de transport.


Totodată, nu va fi posibilă suspendarea hotărîrii de retragere a licenței, precum și a hotărîrilor emise de ANRE în scopul asigurării continuității activității de transport al gazelor naturale. Excluderea posibilității suspendării acestor hotărîri ale ANRE este necesară, inclusiv în scopul prevenirii unor eventuale blocaje de operare a sistemului de transport gaze naturale sau sistării activității de transport gaze.

Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați.

2
5
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?