X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Compensaţii la procurarea motorinei pentru producătorii agricoli

4 feb. 2020,, 13:14   Economie
5882 0

Producătorii agricoli ar putea beneficia de un ajutor de stat sub formă de alocații bugetare unice pentru compensarea accizului la motorină. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de deputatul independent Alexandr Oleinic.

Alesul poporului propune ca, începînd cu anul 2020, să fie instituită o schemă de ajutor de stat pentru compensarea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin eliminarea impozitării motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. “Aceste alocații vor contribui nu doar la reducerea costurilor de producție, dar și la creșterea rentabilității activităților agricole. Mai mult, prin realizarea acestor măsuri se creează premise pentru respectarea calendarului lucrărilor agricole mecanizate, potrivit tehnologiilor specifice, cu efect implicit asupra nivelului recoltelor obținute”, a opinat Oleinic, transmite NOI.md cu referire la MOLDPRES.

În proiect, deputatul indică că, anual, în Republica Moldova se consumă 111 litri motorină pentru prelucrarea unui hectar de teren sau 250.000 tone pentru toată suprafața prelucrată. Acciza la motorină constituie 2508 lei/tona, cu 228 lei mai mult decît în 2019. Astfel, fermierii din Republica Moldova vor plăti accize pentru motorină în anul 2020 în sumă de 627 milioane de lei, cu 57 mln de lei mai mult decît în 2019.

„În aceste condiții, este imperios necesară susținerea sectorului agricol prin măsura de compensare a accizei la motorină. Noi am adoptat Legea cu privire la ajutorul de stat încă în anul 2012, dar nu am avut exemple de acordare a ajutorului de stat în mod direct întru susținerea unor sectoare importante ale economiei naționale sau din alte domenii, măsuri aplicate și în cadrul Uniunii Europene”, a conchis Oleinic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?