Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Compania Air Moldova a fost furată de sub nas, consideră Petrenco

3 oct. 2018,, 13:43   Economie
5921 1

Fostul deputat al Parlamentului Moldovei, Grigorii Petrenco, consideră că "compania "Air Moldova" a fost furată de sub nas". Despre aceasta el a scris pe pagina sa de Facebook.

Fostul deputat, care a obţinut azil politic şi locuieşte în Germania, consideră că compania românească "Blue Air" a fost folosită drept paravan pentru a-l camufla pe adevăratul cumpărător, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

"Compania "Civil Aviation Group" SRL, cu un capital social de 25 mii euro, a achiziţionat compania de stat "Air Moldova" cu un capital de peste 15 mil. euro şi o cifră de afaceri anuală de 150 mil. euro. Pentru mine este foarte interesant cum o companie care răspunde numai de capitalul propriu poate garanta investiţii, mai ales rambursarea datoriilor "Air Moldova", deşi datoriile sunt un subiect separat", a scris Petrenco.

El a atras atenţia asupra faptului că, potrivit condiţiilor concursului investiţional, cumpărătorul trebuia să prezinte până pe 4 septembrie, când se încheia concursul, două garanţii bancare: prima - de 50% din suma tranzacţiei şi a doua - de 25% din suma obligaţiilor asumate de investitor.

"Se pare că în perioada 23 august - 4 septembrie, o firmă românească necunoscută pe nume "Coarne & Copite", cu un capital social de 25 de mii de euro, a reuşit să obţină garanţii bancare în sumă de 25 mil. lei şi de 325 mil. lei (aproximativ 17 mil. euro). Interesant, oare despre ce bancă este vorba?", se întreabă el.


Petrenco a subliniat, de asemenea, că "compania nou-înfiinţată pur şi simplu nu a putut prezenta rapoartele financiare pentru anii precedenţi, ceea ce a fost o condiţie obligatorie a concursului".

Nu voi fi surprins dacă "cumpărătorul autohton" va profita în cele din urmă de punctul 2.12. al condiţiilor concursului şi va plăti doar 50% din cost, iar restul va achita în decurs de trei ani. Ei bine, cireaşa de pe tort reprezintă modificările la Codul fiscal, intrate în vigoare datorită majorităţii parlamentare a lui Plahotniuc şi lui Dodon, prin care se permite vânzarea combustibilului de aviaţie în regim duty-free", a scris Grigorii Petrenco.

După cum a informat anterior Infotag, în urma concursului investiţional desfăşurat de Agenţia Proprietăţii Publice, compania "Civil Aviation Group" SRL, care a fost singurul participant la concurs, a fost desemnată câştigătoare. Compania a fost fondată pe 23 august 2018 special pentru a participa la concursul de privatizare a "Air Moldova". Fondatorii săi sunt compania aeriană "Blue Air" din România (cea mai mare companie low-cost din România) şi doi cetăţeni ai Moldovei. "Blue Air" a devenit proprietarul a 49% din acţiunile noii companii, iar restul de 51% aparţin cetăţenilor RM: Serghei Melnic şi Andrei Ianovici - câte 25,5%.

Corespondentul agenţiei s-a interesat care bancă moldovenească ar fi putut acorda companiei "Civil Aviation Group" garanţii în sumă de 17 mil. euro.

Astfel, s-a constatat că garanţii în aşa sumă mare poate acorda doar o singură instituţie financiară, al cărei capital permite acest lucru fără a încălca regulamentul stabilit de Banca Naţională.

Potrivit informaţiilor neoficiale, această instituţie nu a emis o astfel de garanţie.

Cel mai probabil, garanţiile ar fi putut fi oferite de un consorţiu de două sau trei bănci moldoveneşti sau de o bancă străină, fapt ce pare a fi mai real. Banca ar fi putut emite o astfel de garanţie cu condiţia ca activul achiziţionat să fie automat transferat băncii pentru asigurarea garanţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?