X 

Comisia de audit a datoriilor Moldovagaz și-a încheiat misiunea

22 oct. 2022,, 09:15   Economie
4647 1

Comisia de audit, formată din experți din Norvegia și Marea Britanie, și-a încheiat misiunea și pleacă azi din Chișinău. Directorul de la Agenția Proprietății Publice a declarat că aceasta a reușit să colecteze date și acte importante din interiorul companiei Moldovagaz.

Până la primăvara viitoare, aceștia urmează să stabilească, care este suma datoriei istorice, acumulată de țara noastră față de concernul rus ori să demonstreze inexistența acesteia, transmite tv8.md.

„Misiunea s-a încheiat deja. Ei au fost în vizită la Moldovagaz, pentru a se documenta și pentru a ridica informația necesară, dar și pentru a intervieva
angajații companiei. Asta pentru a beneficia de memoria instituțională și ca să înțeleagă mai bine care este contextul creării acestei datorii la Moldovagaz. S-a colectat o informație foarte valoroasă”, a declarat directorul Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac.

Comisia de audit, formată din șapte membri, patru din Norvegia și trei din Marea Britanie, s-a aflat la Chișinău timp de cinci zile.

„Datoria urmează să fie confirmată, de aceea și facem acest audit. La moment, aș prefera să nu spun suma exactă, fiindcă, asta de fapt este și obiectul acestui exercițiu, ca să aflăm, cu siguranță care este datoria istorică”, a menționat directorul Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac.


Anterior, în presă, s-a vehiculat că ar fi vorba de aproximativ 700 de milioane de dolari, majoritatea fiind penalități pentru întîrzierea plătiților. Eugeniu Cozonac a mai declarat că auditul se va efectua în trei etape. Acum, s-a încheiat prima - cea de colectare a documentelor financiare și a acordurile încheiate de-a lungul anilor de Republica Moldova cu partea rusă, inclusiv perioada de pînă la crearea Moldovagaz.

„După asta, auditorii vor lucra la sinteza informației existente. La finele lui decembrie, început de ianuarie, va fi prezentat un raport preliminar. Raportul final la fi prezentat pe data de 1 martie”, a vorbit directorul Agenției Proprietății Publice.

Auditul datoriei istorice, care ar fi fost acumulată de Moldovagaz de-a lungul anilor, a început în august curent, atunci cînd Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a acestor servicii de la două companii: una din Norvegia și alta din Marea Britanie.

Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale. Anterior, Gazprom s-a arătat împotriva organizării acestui audit, chiar dacă asta a fost prevăzut în contractul semnat în octombrie între cele două părți.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?