X 
Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Comentarii negative cu privire la noile tarife la apă: ANRE vine cu precizări

12 ian. 14:53   Economie
1849 0

ANRE vine cu unele precizări, după ce în spațiul public au apărut mai multe comentarii în urmă aprobării tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate.

„Afirmațiile promovate în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate”, susțîn reprezentanții companiei, transmite protv.

Totodată, cei de la ANRE spun că tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate au fost determinate și aprobate în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate (aprobată prin Hotărîrea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 489/2019 din 20.12.2019). Calculele finale efectuate de Agenție sînt publice (au fost plasate la compartimentul Transparență decizională/proiecte supuse aprobării).

„S.A. „Apă-Canal Chișînău” în cererea definitivă de ajustare a tarifelor pentru anul 2023 a solicitat majorarea reieșind din necesarul de cheltuieli pentru activitatea reglementată în mărime de 847 499,2 mii lei. Urmare a analizei efectuate de specialiștii ANRE, venitul reglementat pentru anul 2023 a fost determinat în suma de 765 664,0 mii lei prognozat (cu o diferența de 81 835,2 mii lei)”, au mai menționat în comunicat reprezentanții Agenției.

Ieri, membrii Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică au aprobat noile tarife pentru apă și canalizare în capitală, pentru consumatorii casnici și noncasnici.


Astfel, tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă s-a majorat pînă la 11,12 lei. Asta deși în solicitarea de la Apă Canal Chișînău a cerut să fie aprobat un tarif de 13,26 lei. În prezent, consumatorii casnici achita un tarif de 8,65 de lei.

Iar pentru serviciul public de canalizare tariful a crescut pînă la 4,18 lei. Asta deși în solicitarea să furnizorul a cerut să fie aprobat un tarif de 5,94 lei. În prezent, consumatorii casnici achita un tarif de 2,04 lei.

Totodată, pentru consumatorii noncasnici tarifele au rămas cele care sînt în prezent, pentru serviciul public de alimentare cu apă 13,29 lei, iar pentru serviciul public de canalizare tariful de 11,27 lei. Noile tarife intră în vigoare la dată publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

0
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?