Cîți bani va aloca Banca Mondială pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România?

Cîți bani va aloca Banca Mondială pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România?

Banca Mondială va oferi 61 milioane de euro de pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.


Semnarea unui Acord de finanțare cu Banca Mondială pentru interconectare energetică a fost subiectul de discuție dintre ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brânzan și experții Băncii Mondiale, în frunte cu Directorul de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, Anna Akhalkatsi, transmite Noi.md.


Potrivit Acordului de finanțare, banii vor fi folosiți pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 Kv Vulcănești-Chișinău.


Ministrul Vadim Brînzan a menționat că, odată cu implementarea acestui proiect, se va eficientiza sistemul de transport al energiei electrice, iar astfel vom asigura cetățenilor servicii de înaltă calitate.


Anterior s-a anunțat că, în general, proiectul de interconectare a rețelelor energetice din Moldova și România este estimat la 270 milioane euro. Pentru implementarea sa, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și Banca Europeană de Investiții, vor acorda Moldovei împrumuturi în valoare de 80 de milioane de euro fiecare. Proiectul va fi, de asemenea, cofinanțat de Banca Mondială și de Uniunea Europeană.


Implementarea proiectului va asigura interconectarea Republicii Moldova cu piața UE, va spori semnificativ stabilitatea și fiabilitatea furnizării de energie electrică, iar diversificarea resurselor de energie electrică va deschide piața energiei electrice a Moldovei pentru o concurență sporită.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load