Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cîți bani cîștigă anual Moldova din înregistrarea navelor maritime

17 aug. 2020,, 16:00   Economie
3178 1

Veniturile bugetului de stat de la înregistrarea navelor, din momentul demarării acestei proceduri, constituie aproximativ 5 milioane lei anual, de la nerezidenții Republicii Moldova, potrivit unei note a Agenției Navale a Republicii Moldova.

Referitor la tarifele pentru înregistrarea navelor, Agenția Navală a Republicii Moldova recunoaște că acestea "sînt mai mici în comparație cu alte state cu pavilion deschis, și necesită o revizuire din motivul că acestea au fost stabilite în anul 2006 și nu au fost ajustate la cerințele actuale", transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Tarifele pentru înregistrarea navelor ar putea fi majorate

Totodată, Agenția Navală subliniază că procesul de exploatare a navei sub Pavilionul Republicii Moldova nu presupune doar o achitare unică pentru înregistrare, dar implică și costuri pentru servicii conexe prestate de Agenție, cum ar fi confirmarea brevetelor echipajului navelor, eliberarea certificatelor, extraselor etc., care în totalitate depășește sumele ce se vehiculează în sursele mass-media.

În plus pe lîngă serviciile aferente menționate mai sus, armatorul este obligat să achite confirmarea anuală a înregistrării navei în Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, taxă care este în mod general doar cu aproximativ 10% mai mică în comparație cu taxa de înregistrare inițială.


Agenția Navală salută intenția de majorare a tarifelor pentru înregistrarea navelor, dar precizează că aceasta "trebuie să se bazeze pe o analiză a evoluției acestora pe plan mondial, să fie calculate în baza unei metodologii speciale, aprobată în conformitate cu prevederile legislației naționale".

Menţionăm că deputatul PAS, Radu Marian, a declarat în cadrul unui briefing că pentru înregistrarea unei nave de 5.000 de tone se plătește doar 20.000 de lei, în timp ce chiar devamarea unei mașini costă mai mult.

Este sau nu Moldova putere maritimă

În privința numărului navelor aflate sub Pavilionul Republicii Moldova și afirmațiilor precum că ţara noastră ar fi o mare putere maritimă, Agenția Navală susţine că din totalul de 300 nave sub Pavilionul Republicii Moldova, doar 114 sînt maritime, de diferite tipuri.

Restul navelor sînt de navigație interioară (fluviale), care se exploatează pe căile navigabile interne de importanță internațională (Nistru, Prut, Dunărea, Nipru, etc.).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?