X 
Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

Cîteva companii din UE, gata să livreze gaze naturale în R. Moldova

24 oct. 2021,, 12:30   Economie
3782 12

Mai multe companii din Uniunea Europeană vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova.

Declarația a fost făcută de președintele Bursei de Mărfuri din România, Gabriel Purice, într-un interviu oferit, în exclusivitate, pentru TVR Moldova.

Președintele BRM s-a aflat într-o vizită de două zile de lucru în Republica Moldova în care a anunțat că Bursa Română de Mărfuri trece Prutul. Astfel, în Republica Moldova ar putea fi creată o piață a gazelor unde orice distribuitor interesat va putea înainta oferte.

Operațiunile Bursei Române de mărfuri ar urmă să consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, să prevină crizele din sector prin stimularea formării celui mai bun preț pentru consumatorii finali. Prețurile vor fi stabilite în funcție de cerere și ofertă.

Gabriel Purice, președinte Bursa Română de Mărfuri: „Noi sîntem o platformă. Pe această platformă se întîlnesc pe de o parte vînzătorii, pe de alta cumpărătorii. Bursa asigură o întîlnire a prețului cel mai bun pentru cumpărător, evident că generează și transparență și competiție în permanență. În afară de asta asigurăm și garantarea tranzacțiilor”.


Existența unei platforme pe piața de gaze va duce la diversificarea surselor de aprovizionare, spune Gabriel Purice care subliniază că există deja mai multe companii din Uniunea Europeană dispuse să livreze gaze naturale Republicii Moldova.

Gabriel Purice, președinte Bursa Română de Mărfuri: „Noi mizăm pe traderii din R. Moldova care sînt acum, există un nucleu și care se poate dezvolta și mizăm și pe traderii din România care sînt interesați să participe pe această piață. Nu numai traderi români, dar și traderi internaționali, la nivel european care operează pe mai multe piețe. Considerăm că va fi interes pe această piață."

Experții spun că Republica Moldova are capacități tehnice de a importa gaz, iar acum, prin intermediul Bursei de Mărfuri din România, poate avea și oferte comerciale pe o platformă care facilitează tranzacțiile.

Igor Munteanu, expert IDIS Viitorul: „Dna Gavrilița a spus foarte clar, Moldova Gaz nu livrează ceea ce promite, sau ceea ce este obligată. BRM poate mîine dimineață sau în cîteva zile să ofere servicii de echilibrare. Există conducta Iași-Ungheni-Chișinău care permite acest lucru. BRM poate ușor lansa ofertele sale, chiar mîine dimineață, dacă există cerere."

Analiștii sînt de părere că pentru a liberaliza piața energetică din Republica Moldova, ANRE trebuie să modifice şi unele normele existente.

Igor Munteanu, expert IDIS Viitorul: „ANRE în condiții de urgență pe piața energetică va trebui să lucreze rapid pe anumite ajustări pe norme, regulamente, legislația existentă ca să faciliteze intrarea acestor jucători pe piață. Această venire a BRM în R.Moldova va aduce prețuri corecte pentru consumatori, doi - va însemna integrarea R.Moldova într-o piață regional europeană, trei – va spori posibilitatea de a aduce alternative la monopolurile existente pe piața energiei din R. Moldova”.

Gabriel Purice recunoaște că activitatea pe piața din Republica Moldova va fi o provocare pentru Bursa Română de Mărfuri.

Gabriel Purice, președinte Bursa Română de Mărfuri: „ Din ceea ce cunoaște noi sursele sînt puțin diversificate şi în aceste condiții va trebui să reușim să asigurăm un mediu concurențial. Adică traderii trebuie să înțeleagă că, pe o piață organizată şi în regim de competiție, se pot obține prețuri mai bune şi asta va duce la evitarea unor situații total anormale”.

În prezent, BRM asigură obținerea unor prețuri reale influențate doar de relația dintre cerere şi ofertă. Bursa Română de Mărfuri este lider de piață în tranzacționarea gazelor naturale în România, licitînd peste 70% din consumul intern național, iar la nivelul anilor 2018 şi 2020 a tranzacționat peste 90% din consumul național.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?