Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cîte companii au părăsit piața de comunicații electronice din Republica Moldova?

17 ian. 2019,, 17:00   Economie
2676 0

În anul 2018 în Moldova, 20 de companii au primit dreptul de a funcționa pe piețele serviciilor de comunicații electronice și servicii poștale, iar din diverse motive 80 dintre acestea au părăsit piața, relatează Noi.md.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în special, pe parcursul anului 2018 18 întreprinzători au obținut, în baza regimului de autorizare generală, dreptul de a furniza rețele publice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului, iar 2 solicitanți – dreptul de a presta servicii poștale.

La sfîrşitul anului trecut, numărul total al persoanelor înscrise în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice a ajuns la 492, iar al persoanelor înscrise în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale – la 39.

Din totalul acelor companii, care au intrat pe piața de comunicații electronice – 15 au ales să furnizeze atît reţele, cît şi servicii de comunicații electronice accesibile publicului, 2 – au ales să furnizeze doar rețele, iar 1 – numai servicii. Cele mai solicitate activități au fost furnizarea rețelelor publice terestre de acces la puncte fixe, a serviciilor de acces la Internet şi a celor de retransmisie a programelor audiovizuale.

Conform datelor ANRCETI, din totalul de 492 de furnizori înscriși, pînă la 31 decembrie 2018, în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, 363 – deţin dreptul de a furniza atît reţele, cît şi servicii de comunicaţii electronice, 58 – numai rețele și 71 – numai servicii.


Totodată, 75 de furnizori au renunțat, din diferite motive, să furnizeze rețele și servicii de comunicații electronice accesibile publicului, fiind ulterior radiați din Registrul public al furnizorilor.

Cei 2 întreprinzători intrați anul trecut pe piața serviciilor poștale au ales să presteze atît servicii din sfera serviciului poștal universal, cît și din afara sferei acestui serviciu. Din totalul de furnizori înscriși în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale, 26 – dețin dreptul de a furniza atît servicii din sfera serviciului poștal universal, cît și din afara sferei acestui serviciu, iar 13 – numai servicii din afara sferei serviciului poștal universal. Totodată, 4 furnizori – au decis să-și sisteze activitatea fiind eliminați din Registrul public al furnizorilor de servicii poștale.

ANRCETI aplică regimul de autorizare generală a activităților în domeniul comunicațiilor electronice din 2008, iar a activităților în domeniul serviciilor poștale – din 2016. Acest regim constă în faptul că întreprinzătorul, care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice ori servicii poștale transmite la ANRCETI o notificare cu privire la această intenție, după care îşi poate începe activitatea.

ANRCETI îi eliberează persoanei interesate o declaraţie informativă tip/certificat tip, care confirmă depunerea notificării şi înscrierea acesteia în registrul respectiv, precum şi condițiile autorizării generale, care stabilesc drepturile şi obligaţiile furnizorului. Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza rețele și/sau servicii de comunicaţii electronice ori servicii poștale se acordă pe un termen nelimitat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?