Cît de diferite sînt prețurile la gaze în Moldova și Europa

21 mar. 17:58 (reactualizat 27 mar. 12:30)   Economie
9920 3

Prețul spot al gazelor naturale în Europa astăzi 460-480 USD per mia de metri cubi din cauza vremii calde și a consumului slab.

În ultima săptămînă, prețul nominal a variat de la aproximativ 440 USD pentru o mie de metri cubi luni, pînă la 470 USD vineri.

Totodată, după cum a remarcat ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, acum consumatorii țării noastre sînt aprovizionați cu gaze furnizate de Gazprom, precum și achiziționate anterior în rezervă de către compania de stat Energocom, al cărui preț mediu este aproximativ același, fiind puțin peste 1.000 USD per mia de metri cubi.

El a recunoscut că prețul gazului, care a fost achiziționat mai devreme și se află în depozitele de gaz, este de două ori mai mare decît costul „combustibilului albastru” dacă ar fi cumpărat acum.


Șeful Ministerului Energiei a remarcat că este necesar să se utilizeze cît mai curînd stocul format anterior de „combustibil albastru” și să se folosească încasările pentru achiziționarea de noi volume de gaz la prețuri mai mici, ținînd cont de actualul conjunctură favorabilă a pieței.

„Cu cît Moldovagaz cumpără acum mai mult gaz de la Energocom, cu atît mai repede va putea profita de situația favorabilă a prețurilor”, a subliniat Viktor Parlicov.

Rezultă că poporul moldovenesc plătește mai mult decît dublu prețul gazelor naturale pentru politizarea problemelor energetice de către actuala guvernare, precum și „dominarea” lui Spînu în negocierile cu Gazprom.

8
1
1
2
71

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий