X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cireșele din Moldova vor fi gustate pentru prima dată de locuitorii Olandei

29 iun. 2022,, 16:45   Economie
3040 0

Livădarii moldoveni își extind piețele de vînzare. Pentru prima dată, un lot de probă de cireșe va merge în Olanda. Există probleme cu livrările în țările din Comunitate acum. Transportul cireșelor moldovenești a devenit lung și costisitor, transmite MIR 24.

Dulce, mare, fără nicio crăpătură. Marina Pîslaru arată cireașa pe care a crescut-o unui importator olandez. Eric Hendrix a fost surprins de calitate, astfel a decis să cumpere un lot de probă.

„O cireașă de această calitate are cu siguranță o șansă. Cu toate acestea, pentru piața europeană este foarte important să existe linii de sortare și linii bune de ambalare”, a declarat importatorul olandez Eric Hendrix.

Un astfel de echipament este scump. Prin urmare, deocamdată, cireșele sînt calibrate și sortate manual. În locul cutiilor de carton se folosesc cutii de lemn. Importatorul a fost de acord cu acest lucru, dar temporar.

„În primul rînd, selectăm cireșele cu ajutorul unui calibrator. Vizual memorizezi cum este o cireașă cu diametrul de 28 de milimetri, apoi o triezi după ochi”, a spus Maria, lucrătoare în livadă.


Anterior, întreaga recoltă din această grădină era vîndută în țările Comunității. Livrările continuă. Dar acum trebuie să faci un ocol al Ucrainei. În loc de trei zile, e nevoie de zece. Și este lung și scump. Livădarii suferă pierderi, dar nu vor să renunțe la legăturile stabilite de-a lungul anilor.

„Nu trebuie să renunțăm la nicio piață. Aceasta este o greșeală foarte mare. Întotdeauna spun că trebuie să căutăm piețe noi, dar atunci cînd deschidem piețe noi nu trebuie să renunți niciodată la clienții vechi, chiar dacă ceva nu este în regulă. Sîntem fermieri, trebuie să hrănim pe toată lumea”, a spus proprietara grădinii, Mariana Pîslaru.

Pentru a hrăni consumatorul european, fermierii cer autorităților să cadă de acord asupra liberalizării transporturilor. Acum, țările UE eliberează un număr insuficient de autorizații. Nu pot transporta produse. Au fost cazuri cînd cireașa a putrezit în livezi.

„Am avut o perioadă în care transportul nostru nu a putut funcționa săptămîni întregi pentru că nu avea autorizație. Sperăm ca odată cu statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană să fie liberalizat transportul, apoi să avem mai multe mașini. Avînd în vedere că traficul pe granița de vest s-a îmbunătățit acum, am putea întoarce zilele pierdute și să livrăm mai repede”, a declarat Iurie Fală, Director Executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova.

Pînă în acest moment, s-a reușit exportarea a jumătate din recolta de cireșe. Cea mai mare parte a ajuns pe rafturile din Rusia și Belarus. Cumpărătorul european doar gustă, deocamdată, pentru a cunoaște cum e cireașa moldovenească.

Anul trecut, livădarii moldoveni au exportat 93% din recolta de cireșe în Rusia și Belarus. Restul merge în alte țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?