Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1739

Cine va chita pentru gazul care va ajunge în Transnistria. Ce spune Spînu

4 dec. 2022,, 16:00   Economie
4141 0

După ieri, autoritățile de la Chișinău au decis să livreze întreaga cantitate de gaze naturale venite de la Gazprom, Transnistriei, astăzi Ministrul Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a venit cu o serie de precizări.

Potrivit lui Spînu, întregul volum de gaze care vine de la Gazprom va fi achitat de regiunea nerecunoscută transnistreană.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?

Obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stîng. Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Pînă pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie.

Cît reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?


Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz. Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă 176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului”, a precizat ministrul.

Amintim că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Vicepremierul a mai declarat că se analizează opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023

8
2
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий