Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cine este responsabil de creșterea inflației? Opinie

23 mai. 2022,, 12:15   Economie
2480 0

Banca Națională a Moldovei și Guvernul Republicii sînt în egală măsură responsabile de nivelul inflației.

O astfel de opinie a fost exprimată de expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md .

El a menționat că, în forma sa clasică, inflația este un fenomen monetar financiar.

"Iată banii și iată bunurile care au o astfel de valoare. Și ele trebuie să corespundă unul celuilalt. Și cînd masa monetară crește, acest lucru generează o cerere crescută, dar cantitatea de bunuri nu crește, iar această cerere începe să depășească oferta. Și pentru a le echilibra, prețurile încep să crească pînă cînd vor ajunge la un echilibru. De aceea, pentru a menține inflația în anumite limite, există două opțiuni - fie creșterea producției de bunuri, care necesită timp, fie comprimarea masei monetare pentru a o aduce în conformitate cu mărfurile, și apoi creșterea producției", a declarat fostul viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei Republicii Moldova.

El a reamintit că sarcina Băncii Naționale este de a asigura un nivel stabil al prețurilor. În același timp, prețurile la unele produse pot scădea, în timp ce altele pot crește, dar, în general, menținerea acestui nivel al inflației este sarcina BNM. Pentru aceasta, Banca Națională deține doar instrumente financiare, care constau în creșterea sau scăderea masei monetare, să facă banii mai scumpi, ceea ce și face.

"Iată există o masă monetară pe piață. Înseamnă că o parte din ea este inutilă. Ea trebuie înlăturată. Cum? Banca Națională decide majorarea rezervelor obligatorii ale băncilor comerciale. În această situație, băncile retrag o parte din banii de pe piață în rezerve. În al doilea rînd, băncile comerciale primesc împrumuturi de la Banca Națională în anumite condiții, la un anumit procent. De îndată ce Banca Națională majorează rata dibînzii acestui împrumut, cresc automat și ratele dobînzii creditelor băncilor comerciale pe care le acordă oamenilor și agenților economici. Și din moment ce rata dobînzii împrumutului a crescut, înseamnă că există mai puțini oameni care doresc să contracteze un împrumut. Nu toată lumea poate lua un împrumut scump. Deci, o parte din bani este eliminată. Banca Națională nu are alte instrumente. Ea joacă doar cu acestea. Și aici intervine al doilea jucător - guvernul. Pentru că dacă metodele de luptă financiară împotriva inflației se află în mîinile Băncii Naționale, atunci metodele de combatere a cauzelor inflației se află în mîinile guvernului. Și acum să ne gîndim care sînt aceste cauza. În economiile mari, cum ar fi cea americană, rusească, și așa mai departe, principalele cauze ale inflației se află în interiorul țării. Iar în economiile mici deschise ca a noastră, inflația este împărțită: o parte semnificativă reprezintă factorul extern, iar o parte semnificativă - factorul intern. Astfel, cele două instituții care au relații și pot influența inflația în stat sînt Banca Națională și guvernul", a subliniat Alexandr Muravschi.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?