Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Cine cumpără cei mai mulți struguri din Moldova

24 oct. 2022,, 13:30   Economie
3285 0

În perioada august – jumătatea lunii octombrie, Moldova a exportat puțin peste 17.000 de tone de struguri de masă din recolta 2022.

Acesta este aproximativ cantitatea identică exportului acestui produs pentru aceeași perioadă a anului trecut.

Primul loc în topul țărilor-importatoare de struguri de masă moldovenești este ocupat, cum era de așteptat, de România – aproape 5,7 mii de tone, Kazahstanul a ocupat în mod destul de neașteptat locul doi – peste 4 mii de tone, al treilea – Ucraina, aproximativ 2 mii de tone, potrivit datelor specialiștilor EastFruit . Piețele din Belarus și Rusia, care în anii precedenți se aflau în fruntea listei importatorilor de struguri din Moldova, au primit 1,7 mii tone, respectiv 724 tone.

Reprezentanții asociațiilor viticultorilor din Moldova constată cu regret că în anul de comercializare curent țara exportă cu siguranță un volum mult mai mic de struguri de masă decît sezonul trecut (circa 68 mii tone). Deși în 2022 în Moldova recolta de struguri de masă va fi mai mare decît în trecut – peste 100 de mii de tone față de 85 de mii de tone. Totodată, calitatea strugurilor din recolta 2022, în ciuda secetei, este și ea mai bună decît anul trecut.

Principala problemă este că, din cauza embargoului rusesc, a cererii limitate de struguri de masă din Moldova în toamnă și a creșterii semnificative a tarifelor la energie electrică, conform previziunilor experților, în depozitele de fructe din țară vor fi depozitate doar aproximativ 20-25 de mii de tone de struguri pentru realizare în noiembrie-ianuarie. Anul trecut, aproximativ 40 de mii de tone au fost depozitate pentru export în această perioadă.


Din păcate, potrivit operatorilor pieței de fructe, din cauza perspectivelor comerciale incerte și a costurilor de depozitare crescute, o proporție semnificativă a strugurilor moldovenești de calitate medie și chiar înaltă din podgorii este trimis direct la întreprinderile vinicole. În același timp, prețurile de achiziție pentru strugurii de masă „industriali forțați” au scăzut la nivelul minim – 2 lei/kg (0,10 USD/kg).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?